1. yle.fi
  2. Uutiset

20-vuotias mies on tunnustanut Saksan poliitikkojen hakkeroinnin – Epäilty otettiin kiinni sunnuntaina, mutta pääsi jo vapaaksi

Epäilty on kertonut motiivikseen tietomurron kohteiden herättämän suuttumuksen.

Saksa
Kädet tietokoneen näppäimistöllä.
Tietomurrossa julkistettiin uhrien henkilökohtaisia tietoja ja puolueiden sisäistä materiaalia.Antti Haanpää / Yle

Saksan viranomaisten mukaan 20-vuotias mies on tunnustanut tehneensä viime viikolla paljastuneen suuren tietomurron. Mies otettiin kiinni sunnuntaina ja päästettiin vapaalle jalalle jo maanantaina, Saksan keskusrikospoliisi kertoi tiedotustilaisuudessa tiistaina.

Asiasta uutisoivat muun muassa saksalaislehdet Süddeutsche Zeitung (siirryt toiseen palveluun) ja Der Spiegel (siirryt toiseen palveluun).

Poliisin mukaan epäilty pääsi vapaaksi, koska vangitsemiselle ei ole perusteita. 20-vuotias on tehnyt laajan tunnustuksen, eikä poliisin arvion mukaan ole vaaraa, että hän pakenisi tai haittaisi rikoksen tutkintaa.

Tietomurto kohdistui lukuisiin saksalaisiin poliitikkoihin, joita oli kaikista puolueista lukuun ottamatta oikeistopopulistista AfD-puoluetta. Lisäksi uhrien joukossa oli toimittajia ja muita julkisuuden henkilöitä.

Tietomurrossa julkistettiin uhrien henkilökohtaisia tietoja ja puolueiden sisäistä materiaalia. Tietoja levitettiin Twitterissä joulun alla.

Sisäministeri Horst Seehofer lupasi tiistaina, että uuden tietoturvalain säätämistä kiirehditään tapauksen vuoksi.

Epäilty sanoi toimineensa yksin

Der Spiegelin mukaan epäilty 20-vuotias asuu Keski-Saksassa Hessenin osavaltiossa vanhempiensa luona.

Saksan keskusrikospoliisi kertoo, että mies on selittänyt tekojensa syyksi kohdehenkilöiden julkisten lausuntojen herättämän suuttumuksen.

Poliisin mukaan mies on sanonut toimineensa yksin, eikä tutkinnassa ole ilmennyt seikkoja, jotka viittaisivat muiden tekijöiden osuuteen.

Epäillyn jäljille päästiin silminnäkijälausuntojen sekä digitaalisten jälkien perusteella. Hän on Saksan kansalainen, jolla ei ole aiempaa rikostaustaa.

Lue lisää:

Suuri tietomurto Saksassa – koskee kaikkien puolueiden, paitsi AfD:n poliitikkoja

Lähteet: Reuters, AFP

Lue seuraavaksi