Lahti valmistautuu pormestarin aikaan – henkilövaaleja ei ole tulossa

Lahden johtavat poliitikot haluavat välttää seuraavien kunnallisvaalien henkilöitymisen pormestariehdokkaisiin.

Lyhyet
Lahden kaupungintalo
Vihtori Koskinen / Yle

Lahden johtamisjärjestelmää pohtinut toimikunta on sopinut pormestarimallin yksityiskohdista.

Lahti siirtyy pormestarimalliin seuraavien kuntavaalien jälkeen kesäkuussa 2021. Uusi valtuusto valitsee keskuudestaan pormestarin ja kaksi apulaispormestaria. Pormestarille esitetään 9500 euron ja apulaispormestareille 6000 euron kuukausipalkkiota.

Toinen apulaispormestari toimii sivistyslautakunnan ja vapaa-ajanlautakunnan puheenjohtajana, toinen johtaa puolestaan teknisen ja ympäristölautakuntaa sekä rakennus- ja ympäristölupalautakuntaa. Pormestarit antavat poliittista ohjausta jo asioiden valmisteluvaiheessa. Elinvoima- ja työllisyysjaosto lakkautetaan ja sen tehtävät siirretään kaupunginhallitukselle. Liikunta- ja kulttuurilautakunta muutetaan vapaa-ajanlautakunnaksi. Se saa tehtäväkseen myös hyvinvoinnin ja osallisuuden sekä kirjastotoimen tehtävät.

Valtuusto päättää pormestarien tehtävistä 21.1.2019 . Jos valtuusto hyväksyy tehtävät ja hallintosäännön muutokset, ne astuvat voimaan kesäkuussa 2021.

Ei henkilövaaleja

Johtamisjärjestelmätoimikunta pitää tärkeänä, ettei seuraavista valtuustovaaleista tule henkilöön keskittyvää pormestarivaalia. Siksi poliittiset kunnallisjärjestöt eivät ole asettamassa omia pormestariehdokkaitaan etukäteen ennen vaaleja.

– Spekulaatioita me emme kuitenkaan voi estää, sanoo toimikunnan puheenjohtaja Pekka Komu (sdp.)

Toimikunnan varapuheenjohtajan Milla Bruneaun (kok.) mielestä henkilövetoisessa vaalissa äänet keskittyisivät pormestariehdokkaille.

– Kunnallisvaaleissa valitaan kuitenkin koko valtuusto, sanoo Bruneau.