Viisi kairauskonetta ja 70 ihmistä valmiina – Mawson odottaa lupaa syväkairauksille Natura-suojelualueella

Malminetsintäyhtiöstä kerrotaan, että miehistö on ollut lähtövalmiudessa joulukuusta saakka. Yhtiö uskoo pääsevänsä lähiaikoina kairaamaan Natura-suojelueelle, jossa töitä saa tehdä vain talvella.

Ylitornio
Timanttikairauskone seisoo männikössä keskellä Natura-alueen suota Ylitornion Palokan alueella.
Antti Heikinmatti / Yle

Ylitorniolta kultaa etsivä malminetsintäyhtiö Mawson ei ole päässyt vielä aloittamaan kaikkia kuluvan talven maastotöitä. Yhtiö on jättänyt Turvallisuus- ja kemikaalivirastoon muutoslupahakemuksen, jotta se pystyisi jatkamaan syväkairauksia Ylitorniolla sijaitsevalla Natura-suojelualueella.

– Meillä on tällä hetkellä varauksessa viisi kairauskonetta ja noin 70 hengen miehistö odottaa, päästäänkö työt aloittamaan. Vielä alkutalvesta emme olisi alueelle päässeet, kun talvi tuli niin myöhään, mutta tällä hetkellä siellä voisi jo tehdä töitä, sanoo Mawsonin ympäristöjohtaja Noora Ahola.

Kanadalainen malminetsintäyhtiö joutui viime maaliskuussa keskeyttämään työt suojelualueella Pohjois-Suomen hallinto-oikeuden päätöksellä. Kuluvan talven töistä se jätti muutoslupahakemuksen Turvallisuus- ja kemikaalivirastolle (Tukes) viime huhtikuussa.

– Valitettavasti muutamien viranomaisten lausuntoja joudutaan aina odottamaan viime tippaan asti, jonka jälkeen Tukes pääsee vasta käsittelemään lupa-asiaa. Jos lupa-asiat saataisiin kuntoon vähän aikaisemmin, niin pääsisimme esimerkiksi aloittamaan valmistelevat työt kuten moottorikelkkareittien tekemisen maastoon, sanoo Mawsonin ympäristöjohtaja Noora Ahola.

Turvallisuus- ja kemikaaliviraston ylitarkastaja Ilkka Keskitalo sanoo, että lupaharkinta on meneillään, mutta työ on vielä kesken. Hänen mukaansa aineistoa on läpikäytävänä poikkeuksellisen suuri määrä, satoja sivuja ja tämä vie aikaa.

– Lupaharkintaa ei voi kiirehtiä vaan tärkeintä on saada tehtyä asianmukainen päätös, sanoo Keskitalo.

Kallioperää tutkittaisiin yli puolen kilometrin syvyydestä

Yhtiö haluaa tehdä syväkairauksia Rajapalojen tutkimusalueella, josta se antoi ensimmäisen mineraalivarantoarvion viime joulukuussa. Tämän mukaan alueen kulta- ja kobolttimineraalisaatio on laaja ja pitoisuudeltaan korkea.

– Geofysiikan tutkimukset tukevat ajatusta, että mineralisaatio voisi olla suurempikin, mutta sen varmistamiseksi tarvitsemme kallioperäkairauksia, jotka menevät syvemmälle kallioperään, kuvailee Noora Ahola.

Mawson on suunnitellut syväkairaavansa enimmillään jopa 900 metrin syvyyteen, reikien keskisyvyyden ollessa noin 600 metriä. Muutoslupahakemuksessa yhtiö on arvioinut, että timanttisyväkairauksia tehtäisiin 50- 70 000 metriä. Töille haetaan myös kolmen vuoden jatkoaikaa.

– Tämä alue on meille tällä hetkelle kaikkein tärkein tutkimusalue. Sitä on tutkittu 7-8 vuoden ajan, mutta varsinaisia syväkairauksia on päästy tekemään vasta kahtena talvena muutaman kuukauden ajan. Paljon enemmän on otettu maaperänäytteitä ja tehty geofysiikan mittauksia, sanoo Ahola.

Natura-suojelualueella oleville tutkimusalueille yhtiö pääsee kairaamaan vain sydäntalven aikaan ja työt pitää lopettaa keväällä, jotta luonto ei vaurioituisi ja linnuille taattaisiin pesintärauha.