Pitäisikö metsähakkuita lisätä vai vähentää? SDP:n epäselvää kantaa ryöpytettiin puheenjohtajien ilmastotentissä

Näet puheenjohtajien tentin kokonaisuudessaan klikkaamalla alla olevaa kuvaa.

Suomen politiikka
Puolueiden puheenjohtajat tentittävänä ilmastoasioista
Puolueiden puheenjohtajat tentittävänä ilmastoasioista

Puoluejohtajien ilmasto-osaaminen testattiin, kun Maaseudun Tulevaisuus sekä Maa- ja metsätaloustuottajain keskusliitto MTK järjestivät Helsingin Vanhalla ylioppilastalolla ilmastopaneelin.

Ilmastopaneelista tuli tulikoe SDP:n varapuheenjohtajalle Sanna Marinille. Hän siirtyi pikavauhdilla sijaistamaan lomamatkalla sairastunutta puheenjohtaja Antti Rinnettä.

Marin joutui tentissä selittelemään SDP:n epäselvää kantaa metsähakkuiden määrän lisäämiseen, mutta selvää ei tullut tälläkään kertaa. Marinin mukaan puolueen kanta on se, että hakkuita voidaan Suomessa kasvattaa, jos hiilinielut kasvavat.

Marin ei kuitenkaan suostunut vastaamaan, tarkoittaako tämä sitä, että SDP: n mielestä hakkuita tulisi lisätä, vähentää vai pitää ennallaan. Hän vetosi hiilinieluja koskevien laskelmien epävarmuuteen.

– Näihin lukuihin liittyy merkittävää epävarmuutta. Suomen merkittävimmät ilmastotieteilijät eivät ole pystyneet tätä vastausta antamaan, Marin sanoi.

SDP:n epäselväksi jäänyt kanta sai ryöpytystä sekä hallituspuolueilta että oppositiosta.

– Kyllä meidän poliitikkojen tulisi pystyä tekemään päätöksiä niillä tiedoilla, mitä meillä on tässä ja nyt. Näillä tiedoilla mitä meillä tällä hetkellä on, hakkuita voidaan vähän lisätä, keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä sanoi.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo piti SDP:n epäselvää kantaa valitettavana työllisyyden, kasvun ja investointien kannalta.

Ryöpytystä tuli myös kristillisdemokraattien Sari Essayahilta sekä vasemmistoliiton Li Anderssonilta, joka huomautti, että jokaisen puolueen on tehtävä päätökset samojen tietojen pohjalta. Vasemmistoliitto kannattaa hakkuutason pitämistä nykyisellään.

– SDP ei ole tässä poikkeuksellinen, vaan kaikki puolueet ja kaikki päättäjät, meillä on ne samat epävarmat tiedot käytettävissä. Jokainen puolue tekee jonkinlaisen analyysin, ratkaisun ja kannanmuodostuksen niiden tietojen pohjalta, joita meillä tällä hetkellä on, Andersson sanoi.

Vasemmistoliiton lisäksi vihreät kannattavat hakkuutason pitämistä nykyisellään. Muut puolueet kannattavat hakkuiden lisäämistä.

Suomen ilmastostrategiassa määritelty kestävän metsänhakkuun yläraja on 80 miljoonaa kiintokuutiota vuosittain.

Suomen luonnonvarakeskuksen Luken uusien laskelmien mukaan hakkuumäärä voidaan kuitenkin ylittää ja hiilinielu jatkaisi silti kasvuaan, eli Suomen metsät sitoisivat enemmän hiiltä kuin mitä siitä vapautuu. Kuten Marin mainitsi, lukuihin liittyy kuitenkin edelleen suurta epävarmuutta.

Lue lisää laskelmista:

Suomi voi hakata lisää metsiä ja ilmastotavoitteet täyttyvät silti, kertoo uusi laskelma – tutkijat ja luonnonsuojeluliitto erimielisiä

Hakkuiden lisäksi ilmastopolitiikka ei saanut aikaan suuria erimielisyyksiä puolueiden välille. Jonkinlainen yksimielisyys oli odotettavissa, sillä eduskuntapuolueet linjasivat yhdessä ilmastotavoitteistaan yhteisessä työryhmässä ennen joulua. Vain perussuomalaiset irtautui eduskuntapuolueiden ryhmästä.

Selkeitä eroja sai aikaan hakkuiden lisäksi kysymys Ruotsin mallin mukaisesta kansallisesta lentoverosta. Vihreät ja vasemmistoliitto kannattivat lentoveroa, SDP:n Marin kertoi puolueen olevan valmis selvittämään asiaa.

Muiden puolueiden mukaan lentoliikenteen päästöongelmat olisi pyrittävä ratkaisemaan EU-tasolla.

Ilmastoasiat pamahtivat kansalaisten tietoisuuteen toden teolla, kun hallitusten välinen ilmastopaneeli IPCC julkaisi lokakuussa raporttinsa. Raportin mukaan ihmisen aiheuttama lämpeneminen on rajattavissa 1,5 asteeseen, mutta se vaatii välittömiä toimia.

Nykyisillä päästötavoitteilla tavoitteeseen ei päästä, vaan ilmaston lämpeneminen nousee kolmeen asteeseen.

Vanhalla ylioppilastalossa Helsingissä järjestettävään keskusteluun osallistuivat kaikki eduskuntapuolueiden puheenjohtajat RKP:n Anna-Maja Henrikssonia ja sairauslomalla ollutta Rinnettä lukuun ottamatta. RKP:ta edusti eduskuntaryhmän puheenjohtaja Thomas Blomqvist.

Myös Seitsemän tähden liikkeen puheenjohtaja Paavo Väyrynen osallistui tenttiin.

Puoluejohtajien ilmastopaneelin juonsivat Maaseudun Tulevaisuuden päätoimittaja Jouni Kemppainen ja uutispäällikkö Niklas Holmberg.

Yle seurasi paneelin kulkua hetki hetkeltä:

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.