Legendaarinen mestaruusjoukkue kiipeää takaisin huipulle – MyPa nousee Ykköseen

Myllykosken Pallo lähtee sarjaporrasta ylemmäs nuorella ja paikallisella joukkueella.

jalkapallo
MyPa-pelaajia harjoituksia.
MyPalla on tällä hetkellä koossa 16 pelaajasopimusta. Antti-Jussi Korhonen

Jalkapalloseura MyPa nousee sarjaporrasta ylemmäksi Ykköseen.

Palloliiton Ykkösen lisenssikomitea ilmoitti päätöksestään MyPan seurajohdolle keskiviikkona.

– Kyllähän tämä on hieno asia ja pitkään sitä on odotettu. Tämä on koko Kouvolan seudulle oikein hieno asia, MyPan puheenjohtaja Mika Kaleton iloitsee.

MyPan sarjanousun taustalla on Veikkausliigasta pudonneen PS Kemin marraskuinen päätös, ettei joukkue ota paikkaa vastaan Ykkösessä taloudellisten syiden takia.

MyPan lisäksi lisenssihakemuksen Ykköseen toimitti Kokkolan GBK. Sarjapaikan sai MyPa, koska se oli Ykkösen täydennysmenettelyssä ensimmäisellä sijalla.

MyPan nousu pohjilta valtakunnan toiseksi korkeimmalle sarjatasolle on ollut nopea.

MyPan puheenjohtaja Mika Kaleton
MyPan puheenjohtaja Mika Kaleton iloitsee sarjanoususta.

Hieno historia

Pitkien perinteiden seura katosi Suomen jalkapallon ylimmältä sarjatasolta Veikkausliigasta keväällä 2015, kun seura meni konkurssiin. Joukkueen kirkkain saavutus on vuodelta 2005, jolloin se voitti Suomen mestaruuden.

Vanhan seuran raunioille perustettiin MyPa juniorit ry. Se sai kaudelle 2017 Inkeroisten Purhan paikan Kaakkois-Suomen Kolmosesta.

Seura sai myös luvan käyttää edustusjoukkueessaan vanhaa MyPa-nimeä.

MyPa hallitsi Kolmosta ylivoimaisesti ja nousi heti kaudelle 2018 Kakkoseen.

Menneellä kaudella MyPa voitti Kakkosen A-lohkon. Sen ansiosta joukkue eteni kaksiosaiseen Ykkösen nousukarsintaan Tampereen Pallo-Veikkoja vastaan. TPV nappasi lopulta sarjapaikan. Nyt MyPa kuitenkin pääsee Ykköseen täydennysmenettelyn kautta.

– Kabinetin kautta nouseminen on ihan normaalia tänä päivänä. Kymenlaaksossa on totuttu nousemaan kabinettien kautta, Mika Kaleton sanoo.

Hän viittaa kotkalaiseen FC KTP:hen, joka sai niinikään kabinettipäätöksellä paikan Ykköseen kaudeksi 2018. Ensi kaudella molemmat kymenlaaksolaisjoukkueet pelaavat samalla sarjatasolla.

Jalkapallo
Antti-Jussi Korhonen

Budjetti tuplataan

Ykkösen lisenssikomitean puheenjohtaja Petri Salminen kertoo, että merkittävä syy lisenssin myöntämiseksi on, että MyPan kausibudjetti on realistinen.

– Budjetin on oltava sellainen, että se on mahdollista koota. Budjetilla on pystyttävä hoitamaan asiat sarjatason vaatimalla tavalla.

MyPa on kertonut kaksinkertaistavansa edustusjoukkueen budjettinsa tulevaksi kaudeksi. Tavoitteena on saada kokoon ainakin 170 000 euroa. Rahasumma kerätään suurimmaksi osaksi yksityisiltä yhteistyökumppaneilta.

Kaleton arvelee Kouvolan kaupungin tuen osuuden olevan 10–15 prosenttia kausibudjetista.

Rahasumman kokoon kerääminen Kouvolan alueella on puheenjohtaja Kaletonin mukaan haastavaa. Pelkästään pääsarjajoukkueita kaupungissa on neljä: jääkiekossa KooKoo, pesäpallossa Kouvolan Pallonlyöjät, miesten koripallossa Kouvot ja naisten koripallossa Kouvottaret.

– Osalle näistä joukkueista rahaa tulee myös Kouvolan ulkopuolelta. Pelkkä Kouvolan alueen raha ei riittäisi kaikille joukkueille. Alueella samat yritykset tukevat useampaa seuraa. Paljon on myös yrityksiä, jotka eivät anna rahaa ollenkaan.

Tällä hetkellä MyPan yhteistyökumppanit tulevat Kouvolasta.

– Kevään aikana on tarkoitus katsella yhteistyömahdollisuuksia kauempaakin, mutta ensin käymme paikalliset läpi.

Tämän hetkistä tilannetta Kaleton kuvailee kohtuulliseksi.

MyPan uusi nousu konkurssin jäljiltä on lisännyt tasaisesti yleisön kiinnostusta. Viime kauden yleisökeskiarvo oli 840 katsojaa per ottelu.

– Tulevan kauden katsojatavoitteemme on sama kuin viime kaudella. Sen mukaan olemme budjetteja rakentaneet. Kaikki mitä tulee enemmän on plussaa.

Kokematon joukkue

Puheenjohtaja Mika Kaleton arvioi, että MyPan pelaajabudjetti tulee olemaan noin 60 000 euroa. Kotkalainen FC KTP operoi tulevalla kaudella noin 150 000 euron pelaajabudjetilla.

– Suunnitelmissa on lähteä kauteen varovaisesti ja vahvistaa joukkuetta mahdollisesti kauden aikana, Kaleton sanoo.

MyPan tavoitteena on rakentaa pienellä budjetilla hyvin yhteen pelaava porukka.

– Se toimi viime kaudellakin hyvin, vaikka Kakkosessakin oli joukkueita, joilla oli käytössään yli 80 000 euron pelaajabudjetti.

MyPalla on tällä hetkellä koossa 16 pelaajasopimusta. Puheenjohtaja Mika Kaletonin mukaan joukkueella on koossa nuori ja paikallisista pelaajista koottu ryhmä.

Mypan päävalmentaja Jukka Karjalainen pitää valmentamaansa ryhmää äärimmäisen motivoituneena. Hän on valmentanut MyPan runkopelaajia useamman kauden ajan, mikä on hänen mukaansa hieno tilanne.

– Pelaajat tietävät, millainen on minun ajatusmaailmani ja minä tiedän heidät. Toistemme hyvä tunteminen on meidän vahvuutemme.

Karjalainen kertoo, että uusia pelaajasopimuksia on vielä tulossa.

– Puolustuspäähän etsimme pelaajia.

Pelikokemusta Ykkösestä ja Veikkausliigasta joukkueessa on tällä hetkellä hyvin vähän. Pelaajista ainoastaan Niko Ikävalkolla on kokemusta valtakunnan kahdelta korkeimmalta sarjatasolta.

.

Päävalmentaja Jukka Karjalainen
Mypan päävalmentaja Jukka Karjalainen pitää valmentamaansa nuorta ryhmää äärimmäisen motivoituneena.Antti-Jussi Korhonen / Yle

Tavoitteet vielä asettamatta

Ykkösessä pelataan kaudella 2019 kymmenen joukkueen kolminkertainen sarja, jonka voittaja nousee suoraan Veikkausliigaan kaudelle 2020.

Toiseksi sijoittunut joukkue pääsee karsimaan paikasta Veikkausliigaan.

MyPan päävalmentaja Jukka Karjalainen kertoo, ettei edustusjoukkue ole vielä asettanut pelillisiä tavoitteita ensi kaudelle.