Varaa sunnuntaina, matkusta perjantaina – Säästä satasia ulkomaanmatkan hinnassa

Tammikuu on matkamainosten ja -messujen kuukausi. Alan yritykset houkuttelevat matkaostoksille, kun kansa elää talvihorrosta vuodenvaihteen lomapyhien jälkeen.

Näillä keinoilla voi säästää satojakin euroja – ja ottaa huomioon myös matkustamisen ympäristövaikutuksia:

Ostoajankohdalla on väliä.

1. Varaa matkat sunnuntaina, jolloin ne ovat nettimatkapalvelujen mukaan halvimmillaan. Liikematkojen varaajat ovat liikkeellä arkipäivinä.

Arkipäivät ovat halvimpia matkustuspäiviä.

2. Matkusta perjantaina, joka on yleensä halvin päivä lentää Helsingistä ulkomaille. Viikonloppuna alkavat matkat ovat kalleimpia, kallein on sunnuntai.

Tarjousten aika on nyt.

3. Pakettimatkat kannattaa varata tammikuussa, jolloin niin lento- ja laivayhtiöt kuin matkatoimistotkin kilpailevat tarjouksilla.

Kevät on halvin, joulukuu kallein.

4. Halvin ajankohta matkustaa on kevätkesä. Toukokuu on yleensä edullisin kuukausi esimerkiksi lennoille Helsingistä ulkomaille.

Jos ei ole kiire, etsi vaihtoehtoja lentämiselle.

5. Euroopan kaupunkeihin pääsee myös laiva–juna-yhdistelmällä. Lentämisen päästöjä voi hyvittää antamalla rahaa verkossa esimerkiksi puiden istutukseen tai tuulivoiman rakentamiseen.

Matkusta lomakausien ulkopuolella.

6. Tänä vuonna on paljon arkipyhiä: esimerkiksi joulu on keskellä viikkoa ja vappu asettuu pääsiäistä seuraavan viikon keskelle. Matkoja myytäneen huhtikuun lopulle tavallista enemmän.

Aikainen varaaja tekee suurimmat säästöt.

7. Varaa matka verkosta vähintään kuukautta ennen sen alkua, pakettimatka kaksi kuukautta etukäteen. Lentoliput ovat kalleimmillaan 0–3 päivää ennen matkaa. Äkkilähdöissä voi joskus tehdä löytöjä.

Hotellille on vaihtoehtoja.

8. Tarkista matkakohteen vuokralla olevien yksityisasuntojen tarjonta. Luksusasunnonkin voi saada hyvää hotellia selvästi halvemmalla, etenkin jos etsii majoitusta useammalle ihmiselle.

Tuntemattomuuden suojista voi saada paremmat diilit.

9. Etenkin jos etsit matkaa useana päivänä, käytä selaimen incognito-tilaa. Silloin selain ei talleta tietoja käyttämistäsi sivustoista. Jotkut sivustot voivat nostaa hintaa, kun havaitsevat, että olet kiinnostunut tietyntyyppisistä matkoista.

Paketoi matkasi, varaa kaikki palvelut samaan aikaan.

10. Matka voi tulla edullisemmaksi, kun ostaa majoituksen matkalippujen kanssa samaan aikaan. Parhaan tarjouksen voi saada olemalla yhteydessä suoraan hotelliin.

Valuuttakurssilla voi olla väliä.

11. Jos matkustaa euroalueen ulkopuolelle, kannattaa tarkistaa, mitä maassa tapahtuu. Brexit-tapahtumat ovat heilutelleet punnan arvoa. Matkan hinnassa on voinut säästää kymmeniä euroja per matkustaja varaamalla oikeaan aikaan.

12. Lentokentän sijainti vaikuttaa hintaan. Suurkaupunkien ulkopuolella sijaitseville kentille on yleensä halvempaa lentää.

13. Suorat lennot ovat välilaskullisia kalliimpia. Kiertämällä jonkin Euroopan kentän kautta tai lähtemällä Pohjoismaiden tai Baltian kentiltä voi saada edullisempia lippuja. Huomio: Välilaskuilla lentomatkan ilmastopäästöt suurenevat!

14. Vertaile hintaa aina ennen maksamista. Vertailusivustoja on verkossa paljon.

Huomio! Muista, että ilmaston kannalta parhaita ovat matkat, joihin ei sisälly lentoja.

Tekijät

Anna Karismo

Mikko Airikka

Lähteet

  • Expedian ja The Airlines Reporting Corporationin lentomatkailuraportti 2018, eBookers-verkkomatkayhtiön tilastot, nettihaut, moneysavingexpert.com-sivusto.
  • Valokuvat: Yle, EPA, AOP

Julkaistu 12.1.2019