Rautavaaran kunnanjohtaja Unto Murto ei ehkä jääkään vielä vapaaherraksi – on valmis naapurikunta Valtimon määräaikaiseksi kunnanjohtajaksi

Murto on antanut suostumuksensa virkaan.

kunnanjohtajat
Unto Murto Sami-talon rappusilla.
Toni Pitkänen / Yle

Pohjoissavolaisen Rautavaaran helmikuussa eläköityvä kunnanjohtaja Unto Murto haluaisi jatkaa kunnanjohtajauraansa vielä naapurikunnassa Pohjois-Karjalan Valtimolla.

Murto on antanut Valtimon kunnalle suostumuksensa pestiin, joka alkaisi maaliskuussa ja jatkuisi määräaikaisena vuoden 2020 huhtikuun loppuun. Määräaikaisuuden peruste on Valtimon vireillä oleva kuntaliitosselvitys Nurmeksen kanssa.

Tammikuussa 68 vuotta täyttävä ja vanhuuseläkkeelle jäämässä oleva Murto on kiinnostunut pestistä muun muassa sen vuoksi, että Rautavaaran tietoverkko-osuuskunta on rakennuttanut nopeaa valokuituverkkoa myös Valtimolle.

– Minua kiinnostaa digitalisaatio ja sen hyödyntäminen. Miten kaksi pientä kuntaa voisi yhdessä esimerkiksi tietoverkko-osuuskunnan teknologian kautta lähteä rakentamaan palvelutuotantoa, Murto sanoo.

Valtimon pestiin ilmaantunut muitakin kiinnostuneita

Murto kertoo, että hänellä on myös sukujuuria Valtimolla. Hakuprosessi näyttää, onko Murrolla nostetta Valtimon kuntapäättäjien keskuudessa. Jos sitä ei ole, suunnitelmissa on esimerkiksi aloitella projektia hallintotieteiden väitöskirjan tekemiseksi Tampereen yliopistoon.

– Ensimmäisenä otan vasaran käteen ja rupean korjaamaan [Akaalla sijaitsevan] omakotitalon alakertaa. Sen jälkeen virittelen yhteyksiä yliopistoon.

Valtimon nykyinen kunnanjohtaja Leena Mustonen on päättänyt jättää tehtävänsä helmikuun lopussa. Kunnanjohtajan viran hakuaika Valtimolla alkoi tänään tiistaina ja haku päättyy 22. tammikuuta.

Ylä-Karjala-lehden mukaan (siirryt toiseen palveluun) Murron lisäksi jo kolme ihmistä on ilmoittanut halukkuutensa tehtävään. Murron suostumuksesta Valtimolle kertoi viikonvaihteessa ensimmäisenä sanomalehti Karjalainen. (siirryt toiseen palveluun)