Kroatia, Israel ja Yhdysvallat riidoissa hävittäjäkaupoista – Yhdysvallat vaatii koneista uusimmat varustukset pois

Kroatia haluaisi ostaa käytettyjä amerikkalaishävittäjiä Israelista eikä Yhdysvalloista.

Kroatia
f-16 hävittäjiä rivissä
Israelilaisia F-16 -hävittäjäkoneita harjoituksissa vuonna 2017.Abir Sultan / EPA-EFE

Kroatia ja Israel ovat ajautuneet kädenvääntöön käytettyjen F-16C/D Barak -hävittäjäkoneiden myymisestä Kroatialle. Maat tekivät keväällä alustavan sopimuksen 12 koneen kaupasta. Siihen sisältyi myös simulaattoreita, aseita ja koulutusta.

Kroatian puolustusministerin Damir Krstičevićin mukaan Israel vakuutti, että koneiden alkuperäisvalmistaja Yhdysvallat hyväksyy kaupan.

Hanke on kuitenkin juuttunut siihen, että Yhdysvallat vaatii, että koneista puretaan niihin Israelissa tehdyt päivitykset.

Yhdysvallat myi kyseiset F-16 -koneet Israelille noin 30 vuotta sitten, ja Israel on sittemmin päivittänyt niiden tutka- ja muun varustuksen huippunykyaikaiseksi. Kroatian mukaan juuri siksi käytetyt koneet päätettiin ostaa Israelista eikä Yhdysvalloista.

Kroatia on vaatinut, että Israel selvittää tämän viikon perjantaihin mennessä, voiko se myydä koneet sovitussa kunnossa eli uusimman varustuksen kanssa.

– Muussa tapauksessa sopimusta ei tehdä, ja pidämme uuden tarjouskilpailun, sanoi Kroatian parlamentin puhemies Gordan Jandroković.

Ilmavoimat heikossa kunnossa

Hävittäjäkauppa israelilaisten kanssa olisi arvoltaan vajaat 450 miljoonaa euroa. Se olisi Kroatian suurin asehankinta sitten Jugoslavian hajoamissotien, jotka loppuivat Kroatian osalta vuonna 1995.

Sodan jäljiltä Kroatian ilmavoimille jäi muutamia MiG-21 -hävittäjiä, jotka ovat jo koneina vanhentuneita.

MiGien korvaaminen uusilla länsimaisilla koneilla on ollut talousvaikeuksissa olevalle maalle liian kallis tavoite. Kolme vuotta sitten Kroatian MiGejä yritettiin modernisoida Ukrainassa, mutta hanke päättyi skandaaliin.

Israelin puolustusministeriön korkea virkamies matkustaa keskiviikkona (siirryt toiseen palveluun) Kroatiaan. Hän ei kuitenkaan voine asialle paljonkaan, sillä Yhdysvallat ei ole taipunut kannassaan.

Erimielisyydet puolustusasioissa Israelin ja Yhdysvaltain välillä ovat harvinaisia.

Kyse ei liene siitä, etteikö Yhdysvaltain Nato-liittolainen Kroatia saisi ostaa huippuelektroniikkaa. Sen sijaan Yhdysvallat katsoo, että Israel saisi kaupasta "epäreilua" hyötyä.

Myös Yhdysvallat tarjosi F-16 -hävittäjiä Kroatialle, mutta Israelin tarjoama paketti katsottiin edullisemmaksi.

Lähteet: AP