Uskonto on monelle arka asia – aihe on esillä kirkon tapahtumassa Jyväskylässä

Kouluyhteistyön asiantuntijan mukaan sosiaalisessa mediassa uskonnosta keskustellaan usein kärjekkäämin ja rajummin kuin kasvokkain.

Lyhyet
Läheltä
Yle

Vaikka uskonta on arka ja vaikea puheenaihe, siitä saatetaan esittää varsin vahvojakin näkemyksiä. Erityisesti sosiaalisessa mediassa uskonnosta keskustellaan kärjekkäämin ja rajummin kuin kasvokkain, sanoo kouluyhteistyön asiantuntija, pappi ja opettaja Tuula Vinko Kirkkohallituksesta.

Vinko sanoo, ettei toisen vakaumusta ei ole syytä udella, ellei ole valmis kertomaan myös omastaaan. Hänen mielestään tunnustelevat kysymykset ovat paikallaan. Kohteliaan tiedustelun kohdalla puhutaan termistä nimeltä katsomussensitiivisyys tai uskontosensitiivisyys.

– Se ei tarkoita uskontoallergiaa, vaan sitä, että ollaan herkkänä ja kuulostellaan ja ollaan itse avoimia. Toki saa kysellä, mutta ei pelkästään uteliaisuuttaan, vaan silloin voisi myös itse kertoa näkemyksistään.

Saako toisen uskonnosta kysyä? -aiheesta keskustellaan Paviljongissa keskiviikkona iltapäivällä Kirkon kasvatuksen päivillä. Tapahtuman odotetaan kokoavan Jyväskylään kolmen päivän aikana yli tuhat osallistujaa. Päivien teemana on rauha.