Etla: valtakunnansovittelijasta palkkamaltin virallinen vahti – SAK ennustaa lisää työtaisteluja

Palkkavahdin roolin Etla ehdottaa kirjattavaksi lakiin valtakunnansovittelijasta.

valtakunnansovittelija
Raha vaihtaa omistajaa.
AOP

Elinkeinoelämän tutkimuslaitos (Etla) esitteli tiistaina ohjelmatoiveitaan eduskuntavaalien jälkeen aloittavalle uudelle hallitukselle.

Monikymmensivuisen toivelistan yhtenä kohtana oli valtakunnansovittelijan tehtävän muuttaminen niin, että sovittelijan tehtäviin kuuluisi jatkossa ”kilpailulle alttiin avoimen sektorin muodostaman palkkanormin toteutumisen edistäminen”.

Selkosuomeksi tuo lainaus tarkoittaa, että valtakunnansovittelija voisi määritellä työehtosopimusneuvotteluissa käytettävän yleisen palkankorotustason. Tämä tehtävä kirjoitettaisiin myös lakiin.

Etla on tyytyväinen viime sopimuskierroksella käytettyyn Suomen malliin, jossa palkankorotustaso määriteltiin teollisuusliittojen sopimuksissa, mutta haluaa vielä parannella sitä.

– Suomen malli on toiminut ihan hyvin, mutta sitä voisi vahvistaa se, että valtakunnansovittelijalla olisi mandaatti tai tehtävä viedä yleinen [palkankorotus]linja läpi, Etlan toimitusjohtaja Vesa Vihriälä perustelee.

Etla esittää myös aivan uutta toimielintä luomaan tietoa palkankorotusten, kustannuskilpailukyvyn ja työllisyyden riippuvuuksia toisistaan. Etlan mielestä tätä elintä voisi kutsua vaikkapa tuottavuuslautakunnaksi. Ruotsissa tällainen laitos jo on.

SAK: Tulee vain lisää työtaisteluja

Suomen ammattiliittojen keskusjärjestössä, SAK:ssa valtakunnansovittelijan tehtävään kajoaminen torjutaan heti kättelyssä.

– Se sopii varsin huonosti sovittelijan varsinaiseen tehtävään, joka on sovitella kahden eri osapuolen näkemyksiä, jotta työtaisteluilta vältytään. Jos sovittelijasta tulisi lisäksi palkkakontrolloija, niin se johtaisi vain entistä herkemmin siihen, että työtaistelut toteutuvat, SAK:n varapuheenjohtaja Matti Huutola ennustaa.

Etla perustelee omaa esitystään myös sillä, että Ruotsissa samantapainen palkkakontrollitehtävä on sisällytetty sovittelijan tehtäviin, ja siitä saadut kokemukset ovat olleet hyviä.

– Ruotsissa [sovittelu]kulttuuri on erilainen eikä sitä voi tai edes pidä kopioida Suomeen, Huutola sanoo.

Etlan ohjelmatoiveissa oli tukku muitakin ehdotuksia, jotka vuorenvarmasti herättävät vastustusta ammattijärjestöissä. Tiistain tiedotustilaisuudessa toimitusjohtaja Vesa Vihriälältä kysyttiinkin, miten hän uskoo esityksiin suhtauduttavan.

– Onko järkeä olla tekemättä ehdotuksia, jos olettaa että Senaatintorilla on väkeä, Vihriälä vastasi.

Lue myös:

Etujärjestöt rummuttavat toiveitaan uuteen hallitusohjelmaan – veronokittelu alkoi jo

Uusi valtakunnansovittelija Vuokko Piekkala: Turha tulla hakemaan päänavaajia kovempia palkankorotuksia