1. yle.fi
  2. Uutiset

Trump: Meksikon muuri tarvitaan kansallisen turvallisuuden takaamiseksi

Presidentti Donald Trump puhui Valkoisessa talossa parhaaseen katseluaikaan ja kertoi laittomien siirtolaisten tekemistä rikoksista.

Donald Trump
Donald Trumpin tv-puhe Meksikon muurista
Donald Trumpin tv-puhe Meksikon muurista

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on vedonnut voimakkaasti kongressin jäseniin, jotta hän saisi 5,7 miljardin dollarin rahoituksen Meksikon rajalle rakennettavalle muurille.

Trump kertoi kahdeksan minuuttia kestäneessä esiintymisessään laajasti rikoksista, joita hän sanoi siirtolaisten aiheuttamiksi. Trump mainitsi huumeiden salakuljetuksen ja väkivaltarikokset. Kyse on humanitaarisesta katastrofista, Trump sanoi.

Trumpin mukaan USA:n liittovaltiolla ei ole muuta keinoa pysäyttää hallitsematon siirtolaisten maahanmuutto.

Trump vetosi voimakkaasti kuulijoiden tunteisiin kertoessaan, että siirtolaiset aiheuttavat paljon väkivaltaa. Trump kertoi lohduttaneensa omaisiaan menettäneitä äitejä. Hän myös nimitti "kojooteiksi" rikollisia, jotka käyttävät lapsia apunaan maahantulon helpottamiseksi.

Presidentti painotti, ettei kyse olisi betonimuurista, vaan teräsaidasta.

"Demokraatit kannattaneet aiemmin"

Muurin rakentamisessa kyse on maalaisjärjestä, ja muuri maksaisi pian itse itsensä, kun rikollisuus vähenisi, presidentti perusteli.

Trump käytti puheessaan myös esimerkkiä: Hän kysyi, miksi Yhdysvalloissa rikkaat ihmiset rakentavat talojensa ympärille muurin. Hän vastasi itselleen, etteivät rikkaat ihmiset vihaa ympärillä asuvia, vaan haluavat turvata ne heille rakkaat ihmiset, joita muuri suojaa.

Presidentti vetosi voimakkaasti kongressin demokraatteihin, jotta he suostuisivat muurin rahoitukseen. Trumpin mukaan he ovat aikaisemmin tukeneet muuriajatusta. Ongelma voitaisiin presidentin mielestä hoitaa kolmen vartin neuvottelulla.

Yhdysvaltain hallinto pysyy osittain suljettuna, kunnes muuriasia saadaan hoidettua, Trump totesi.

Presidentti ei maininnut, että hän julistaisi kansallista hätätilaa siirtolaisongelman takia. Hätätila olisi sallinut hän tehdä itse päätöksiä liittovaltion varojen käytöstä.

Suurimmat tv-kanavat lähettivät puheen kanavillaan.

Puheen jälkeen monet TV-kanavat aloittivat puheessa esitettyjen väitteiden faktantarkistuksen.

Aiheesta lisää:

Presidentti Trump pitää tv-puheen muurista parhaimpaan katseluaikaan – demokraatit vaativat tv-kanavilta vastaavaa ruutuaikaa omalle viestilleen

Lue seuraavaksi