Herätys: Trump vaati tiukasti muurirahaa tv-puheessa, kiusaaminen uhkaa nuorten mielenterveyttä, lumisateet väistyvät etelästä

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Aamukooste
Presidentti Trump puhuu Valkoisessa talossa.
Presidentti Trump puhuu Valkoisessa talossa.Carlos Barria / EPA

Trump vaati Meksikon muuria ja uhkaili rikoksilla

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on pitänyt tv-puheen, jossa hän vaati rahoitusta Meksikon rajalle rakennettavalle muurille. Trump kuvaili laajasti, millaisia rikoksia hallitsematon siirtolaisuus aiheuttaa. Hän vaati, että kongressin demokraatit hyväksyvät 5,7 miljardin dollarin rahoituksen. Puheen jälkeen USA:n tv-yhtiöt aloittivat puheen faktantarkistuksen. Katso Trumpin puhe täältä.

Juha Sipilä Sanna Marin Pekka Haavisto Petteri Orpo.
Kuvassa vasemmalta Juha Sipilä, Sanna Marin, Pekka Haavisto ja Petteri Orpo. Vanhalla ylioppilastalossa Helsingissä järjestettävään keskusteluun osallistuvat myös Sampo Terho, Jussi Halla-aho, Li Andersson, Sari Essayah. RKP:ta edustaa eduskuntaryhmän puheenjohtaja Thomas Blomqvist ja myös Seitsemän tähden liikkeen puheenjohtaja Paavo Väyrynen aikoo osallistua paneeliin.Yle

Puoluejohtajat tentittävänä ilmastosta, SDP:n varapuheenjohtaja Sanna Marin tuuraa Antti Rinnettä

Puoluejohtajien ilmasto-osaaminen testataan tiistaina, kun Maaseudun Tulevaisuus ja Maa- ja metsätaloustuottajain keskusliitto MTK järjestävät Helsingin Vanhalla ylioppilastalolla ilmastopaneelin. Ilmastopaneelista tulee tulikoe SDP:n varapuheenjohtajalle Sanna Marinille. Hän siirtyy pikavauhdilla sijaistamaan Espanjassa keuhkokuumeeseen sairastunutta Antti Rinnettä. Lääkäri on antanut Rinteelle lentokiellon.

"Olen yksin loppuelämäni" – A2 Koulukiusaamis-illan nettikeskustelussa jaettiin suuri määrä kiusaamiskertomuksia
Jukka Koski / Yle

Kiusaaminen on suuri uhka nuoren mielenterveydelle – jopa joka neljäs yläkouluikäinen kokenut syrjintää

Kiusaaminen on yksi merkittävimmistä riskitekijöistä nuorten mielenterveysongelmien taustalla. Nuorisopsykiatrin mukaan mielenterveysoireista kärsivien nuorten hoidossa olisikin tärkeä selvittää, onko taustalla kiusaamista. THL:n kouluterveyskyselyssä neljäsosa kahdeksas- ja yhdeksäsluokkalaisista kertoi kokeneensa syrjivää kiusaamista koulussa tai vapaa-ajalla.

Keskiviikkoiltapäivän sääkartta
Yle Sää

Sää poutaantuu etelässäkin hetkeksi

Lumisateet väistyvät keskiviikon aikana etelästä ja kaakostakin, ja suurimmassa osassa maata päivä on poutainen. Ajokeli on eteläisissä maakunnissa vielä aamulla huono. Torstaina voimakas matalapaine lähestyy Lappia lännestä ja lunta tulee pohjoisessa ajoittain sakeasti. Etelässä sää on poutaista vielä päivällä, mutta perjantaiyönä lumisadealue liikkuu jälleen koko Suomen yli kaakkoon. Lue lisää säästä Ylen sääsivuilta.