1. yle.fi
  2. Uutiset

USA:n täyskäännös joukkojensa vetämisestä Syyriasta hermostuttaa Turkin presidenttiä – ei suostunut tapaamaan Boltonia

Trumpin turvallisuusneuvonantajan kommentteihin ärsyyntynyt Turkin presidentti ilmoitti, että maan joukot tekevät pian sotilasoperaation kurdien hallitsemille alueille Pohjois-Syyriassa.

Recep Tayyip Erdogan
Valkoisen talon turvallisuusneuvonantaja  John Bolton keskusteli turkkilaisen virkaveljensä Ibrahim Kalinin kanssa Ankarassa 8. tammikuuta 2019.
Valkoisen talon turvallisuusneuvonantaja John Bolton keskusteli turkkilaisen virkaveljensä Ibrahim Kalinin kanssa Ankarassa 8. tammikuuta 2019.EPA

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan on arvostellut jyrkin sanakääntein Yhdysvaltain ilmoitusta, jonka mukaan se suojelee kurdiliittolaisiaan Syyriassa.

Presidentti Donald Trumpin turvallisuusneuvonantaja John Bolton matkusti tällä viikolla Jerusalemiin, missä hän vaati Turkilta takuita siitä, ettei maa hyökkää kurdeja vastaan sen jälkeen, kun Yhdysvallat aikanaan vetäytyy Syyriasta. Turkki pitää Syyrian kurdijoukkoja terroristeina.

Lisäksi Bolton ilmoitti, ettei Yhdysvallat vetäydy Syyriasta ennen kuin äärijärjestö Isis on hävitetty. Vielä joulukuussa Trump ilmoitti keskusteltuaan Erdoganin kanssa puhelimessa, että joukot vedettäisiin nopeasti, koska Isis-järjestö on kukistettu.

Turkin presidenttiä Trumpin turvallisuusneuvonantajan ulostulot Jerusalemissa ärsyttivät siinä määrin, ettei hän suostunut tapaamaan Israelista Ankaraan saapunutta Boltonia. Sen sijaan Bolton tapasi virkaveljensä, Erdoganin turvallisuusneuvonantajan Ibrahim Kalinin.

Erdogan kuvaili Boltonin lausuntoja vakavaksi virheeksi, jota Turkki ei voi hyväksyä. Erdogan lisäsi, että Turkki tekee mitä vain tappaakseen terroristit ja korosti maan joukkojen tekevän operaation pian kurdien hallitsemille alueille Pohjois-Syyriassa.

Erdoganin turvallisuusneuvonantaja Kalin puolestaan ilmoitti, ettei Turkki aio pyytää kenenkään lupaa tehdäkseen sotilasoperaatioita Syyriassa.

Aiheesta lisää:

Erdogan Snubs Bolton Over Comments That Turkey Must Protect Kurds (siirryt toiseen palveluun)

Syria conflict: Turkey says US plea on Kurds 'unacceptable' (siirryt toiseen palveluun)

Trumpin mukaan Yhdysvallat ei vetäydy lopullisesti Syyriasta ennen kuin Isis on tuhottu – "En koskaan sanonut, että tekisimme sen niin nopeasti"

Lähteet: Reuters, AP

Lue seuraavaksi