1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Saudi-Arabia

AFP paenneen sauditytön tapauksesta: Saudilähettiläs torui thaiviranomaisia – “Olisitte ottaneet hänen kännykkänsä”

Saudi-Arabiasta perhettänsä Thaimaahan paennut nainen on parhaillaan YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n huostassa Bangkokissa.

Rahaf Mohammed al-Qunun poistumassa Bangkokin lentokentältä thaiviranomaisten sekä UNHCR:n edustajien kanssa 7. tammikuuta 2019. Kuva: EPA

Australia kertoo harkitsevansa vakavasti Saudi-Arabiasta paenneen saudinaisen pyyntöä turvapaikasta. Maa kuitenkin korostaa, että asia etenee vasta sen jälkeen, kun YK:n pakolaisjärjestö UNHCR on käsitellyt turvapaikkahakemusta.

18-vuotias Rahaf Mohammed al-Qunun saapui sunnuntaina Bangkokin lentokentällä, josta thaimaalaisviranomaiset ottivat hänet kiinni. Alun perin Thaimaa oli lähettämässä Qununin takaisin kotimaahansa, missä nainen on väittänyt joutuneensa perheensä fyysisen ja psyykkisen pahoinpitelyn kohteeksi.

Thaimaa joutui kuitenkin perääntymään aikeissaan sen jälkeen, kun Qununin tapaus tuli koko maailman tietoon. Kiinni otettu Qunun nimittäin lähetti hotellihuoneestaan lukuisia Twitter-viestejä englanniksi ja arabiaksi, joissa hän kertoi tilanteestaan. Qunun muun muassa kertoi hylänneensä islaminuskon, mistä saa Saudi-Arabiassa kuolemantuomion. Hän kertoi kokevansa myös ahdistuvansa saudiarabialaisesta elämäntavasta, joka rajoittaa naisten vapauksia.

Kansainväliset ihmisoikeusjärjestöt reagoivat tilanteeseen, jonka jälkeen Thaimaan poliisi kiirehti ilmoittamaan, ettei ketään palauteta vastoin tahtoaan. Tällä hetkellä al-Qunun on YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n huostassa.

Qununin isä ja veli saapuivat Bangkokiin

Thaimaan johtava maahantuloviranomainen Surachate Hakparn kertoo, että Qununin isä ja veli ovat saapuneet Bangkokiin. Surachate kertoi neuvottelevansa parhaillaan UNHCR:n kanssa Qununin mahdollisesta tapaamisesta perheensä kanssa.

Kuitenkin juuri isä ja veli ovat ne henkilöt, joita Qunun pelkää eniten, muistutti ihmisoikeusjärjestö Human Rights Aasian -yksikön johtaja Phil Robertson, joka on ollut Thaimaassa tiiviissä yhteydessä Qununin kanssa.

Thaimaan johtava maahantuloviranomainen Surachate Hakparn puhui lehdistölle Saudi-Arabian Bangkokin-lähetystön edessä 7. tammikuuta 2019. Kuva: EPA

– Kyseessä on aikuinen nainen, joka pakeni Saudi-Arabian sortavia ja syrjiviä holhouslakeja. Näiden miesten on nyt ymmärrettävä, että säännöt ovat muuttuneet. On täysin Qununin päätös, aikooko hän tavata heidät vai ei, totesi Robertson.

Äärivanhoillisessa Saudi-Arabiassa nainen on miehen holhouksessa. Nainen ei voi esimerkiksi matkustaa ilman miespuolisen holhoojan, kuten isän, aviomiehen tai veljen lupaa.

Toruuko saudiviranomainen videolla thaimaalaisia?

Saudi-Arabian Bangkokin suurlähetystö ilmoitti tiistaina, ettei saudihallitus ole vaatinut Qununin palauttamista takaisin Saudi-Arabiaan. Lähetystön mukaan Qununin tapaus on perheasia. Lähetystö kuitenkin kertoi seuraavansa tilanteen kehittymistä.

Aiemmassa lausunnossa lähetystö myös kiisti lähettäneensä Bangkokin lentokentälle viranomaisia tapaamaan Qununia tai takavarikoimaan hänen passinsa, kuten Qunun on kertonut.

Thaimaan siirtolaisyksikön poliisi julkaisi tiistaina kuvia Thaimaan ja Saudi-Arabian viranomaisten neuvotteluista Bangkokin saudilähetystössä.

Pian Twitteriin ilmestyi kyseisestä tapaamisesta video, jonka julkaisi saudiarabialainen ihmisoikeusaktivisti. Videolla saudiviranomainen vaikuttaisi toruvan Thaimaan viranomaisia arabiaksi siitä, etteivät nämä alunperin takavarikoineet Qunun älypuhelinta.

– Saavuttuaan hän avasi uuden (Twitter)-tilin ja hänen seuraajiensa määrä nousi 45 000:een yhdessä päivässä. Olisi ollut parempi, jos he olisivat takavarikoineet kännykän hänen passinsa sijaan, kerrotaan saudiviranonomaisen sanoneen.

Myös Qunun jakoi videon Twitter-tilillään.

Sisältöä ei voida näyttää

Ylen palveluissa voidaan näyttää sosiaalisessa mediassa julkaistuja sisältöjä. Tarkista evästeasetuksesi, jos haluat säätää sisältöjen näkymistä Ylen palveluissa. Tarkistamalla evästeasetuksesi voit vaikuttaa näkemääsi sisältöön sivuillamme.

Katso sisältö Twitterissä

Uutistoimisto AFP kertoo, ettei se ole saanut Saudi-Arabian viranomaisia kommentoimaan kyseistä videota. Yle ei pysty varmistamaan videon aitoutta.

Saudi-Arabia on viime aikoina ollut valokeilassa ihmisoikeuskysymyksissä sen jälkeen, kun toimittaja Jamal Khashoggi surmattiin Saudi-Arabian lähetystössä Istanbulissa viime vuoden lokakuussa.

Aiheesta lisää:

Thaimaassa perheväkivaltaa pakeneva saudinainen välttää palautuksen

18-vuotias saudinainen pakeni perhettään Bangkokin lentokentälle, mutta Thaimaa uhkaa karkottaa hänet takaisin kotiin – "Olen sataprosenttisen varma, että he tappavat minut"

Saudinaiset pääsivät autonrattiin – Mutta näitä kymmentä asiaa he eivät vieläkään saa tehdä