Demokraatit tyrmäävät Trumpin vaatimukset, uutistoimistoilta faktantarkastusta

Demokraattien mielestä presidentti Trump yrittää puheillaan siirtolaistulvasta ja huumekuolemista masinoida kriisitunnelmaa.

Donald Trump
Senaatin demokraattiryhmän johtaja Chuck Schumer ja edustajainhuoneen puhemies Nancy Pelosi
Senaatin demokraattiryhmän johtaja Chuck Schumer ja edustajainhuoneen puhemies Nancy Pelosi Michael Reynolds / EPA

Yhdysvaltain oppositiossa oleva demokraattinen puolue on tyrmännyt presidentti Donald Trumpin vaatimukset Meksikon rajalle rakennettavasta muurista.

Edustajainhuoneen puhemies Nancy Pelosi ja senaatin demokraattiryhmän johtaja Chuck Schumer arvostelivat jyrkin sanoin Trumpin esiintymistä.

– [Trump] on juuri käyttänyt virkahuonettaan kriisin tehtailemiseen, pelon levittämiseen ja harhauttaakseen huomion pois oman hallintonsa sekasorrosta, Schumer muotoili.

Nancy Pelosi muistutti muurikiistan pitävän´Yhdysvaltain hallinnon osittain lamaantuneena. Pelosi sanoi, että Trump on päättänyt pitää kansakunnan terveys-, turvallisuus- ja hyvinvointipalveluita panttivankinaan.

Pelosi muistutti, että demokraattien johtama edustajainhuone esitti viime viikolla budjettia, jolla hallinto olisi voitu taas avata. Esityksellä oli myös republikaanien tuki, Pelosi totesi.

Trumpilla on Pelosin mukaan "pakkomielle muurista, joka pakottaisi amerikkalaiset tuhlaamaan miljardeja dollareita toimimattomaan rakennelmaan, muuriin, jonka Trump lupasi meksikolaisten maksavan".

Trump: Meksikon muuri tarvitaan kansallisen turvallisuuden takaamiseksi

Olivatko faktat oikein?

Yhdysvaltain tiedotusvälineet ovat nopeasti tarkistaneet Trumpin puheen keskeiset faktat.

Trump antoi ymmärtää, ettei Meksikosta tulevaa huumevirtaa voida estää ilman muuria.

Uutistoimisto AP:n mukaan väite on virheellinen, sillä USA:n huumevalvontaviranomaisten tuoreen raportin mukaan ylivoimaisesti suurin osa huumeista tulee raja-asemien kautta. Vain "pieni prosenttiosuus" tulee raja-asemien välistä, jonne muuri siis olisi määrä rakentaa.

Huumeet on piilotettu esimerkiksi henkilöautoihin, rekkoihin, linja-autoihin tai juniin, tai kuljetetaan tunneleiden kautta.

Trumpin mukaan laittomat huumeet aiheuttavat valtiolle 500 miljardin dollarin vuosittaiset kulut, joten muurin rakentaminen maksaisi itsensä nopeasti takaisin huumeiden kadotessa. Tämä väite ei AP:n mukaan pidä paikkaansa.

Trump väitti myös, etteivät demokraatit halua maksaa rajaturvallisuudesta. Tämäkään ei pidä paikkaansa, AP kirjoittaa.

Demokraatit ovat esittäneet rajaturvallisuuteen 1,3 miljardin dollarin rahoitusta. Osa tästä tulisi fyysisiin kulkuesteisiin, osa esimerkiksi elektroniseen valvontaan.

Demokraatit myös muistuttavat, että jos Trumpin haluama muuri rakennettaisiin, sen kustannus olisi jopa 24 miljardia dollaria, ei 5,7 miljardia, mistä Trump on puhunut

Lähteet: AP, Reuters