Noin sata alokasta per alokaserä keskeyttää asepalveluksen sopeutumisvaikeuksien vuoksi – "Melkein komppanian verran miehiä"

Armeijan harmaisiin astuminen vaatii alokkailta sopeutumista. Muun muassa yksityisyydestä on tingittävä, kun toimitaan tiiviisti ryhmässä.

Oulu
Alokkaita pakkasessa.
Tiia Korhonen / Yle

Noin sata alokasta per alokaserä keskeyttää palveluksen alussa sopeutumisvaikeuksien vuoksi.

Armeijassa oma yksityisyys katoaa ja elämä jaetaan tiukasti tupakavereiden kanssa. Osalle alokkaista armeijan käytännöt voivat olla aluksi kulttuurishokki.

Heti alusta käytössä oleva kellokuri, aikaiset herätykset ja muiden pillin mukaan meneminen voivat tuntua raskailta armeijaan tottumattomilta. Sopeutumisvaikeudet tulevat yleensä ilmi heti varusmiespalveluksen alkuvaiheessa.

Sopeutumisvaikeuksien vuoksi keskeyttämiset otetaan puolustusvoimissa vakavasti.

Pääesikunnan koulutusosaston osastoesiupseeri Ville Kostianin mukaan sopeutumiseen on mahdollista vaikuttaa, toisin kuin esimerkiksi fyysisten vammojen tai vakavampien mielenterveydellisten ongelmien vuoksi palveluksen keskeyttämisiin.

– Kyseessä on kuitenkin melkein komppanian verran miehiä, ja lähtökohta on, että kaikki palveluskelpoiset koulutetaan, Kostian muistuttaa.

Oulun Haukiputaalta lähtöisin Eemeli Nisula kertoo sopeutuneensa armeijaan parissa päivässä. Hän kertoo saaneensa unen illalla nopeasti, sillä päivät olivat raskaita. Nisulan mukaan esimerkiksi pesulla käyminen samaan aikaan muiden kanssa ei tuntunut oudolta, sillä hän on painiharrastuksensa myötä tottunut jakamaan pukuhuonetiloja muiden kanssa.

Lue koko juttu: Armeijassa yksityisyys katoaa, mutta sopeutumisen eteen tehdään töitä – "Ettei ainakaan heti alussa säikäytettäisi ketään pois"

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)

Mitä sinä haluat tietää? Kysy, me selvitämme! (siirryt toiseen palveluun)