Analyysi: Neljä havaintoa Donald Trumpin muuripuheesta

Muurikiistalle ei näy ratkaisua, eikä satojen tuhansien valtionhallinnon työntekijöiden pakkolomalle loppua, kirjoittaa Ylen Yhdysvaltain-kirjeenvaihtaja Paula Vilén.

Donald Trump
Mies katselee televisiosta presidentti Trumpin puhetta.
Donald Trump ei antanut julistusta kansallisesta hätätilasta keskiviikkona pitämässään puheessa. Larry W Smith / EPA

Yhdysvaltain presidentti puhuu kansakunnalle työhuoneestaan ns. Oval Officesta harvoin. Arvokas ja harvinaislaatuinen puhepaikka on perinteisesti varattu painaville ja tärkeille asioille.

Presidentti Ronald Reagan puhui sieltä avaruussukkula Challengerin tuhouduttua, George W. Bush syyskuun yhdennentoista terrori-iskujen päivän iltana vuonna 2001.

Presidentti Donald Trump piti ensimmäisen Oval Office -puheensa kansakunnalle "humanitaarisesta ja turvallisuuskriisistä etelärajalla".

Puheen tavoite oli selvä: kuvailla tilanne etelärajalla niin kiireelliseksi ja Yhdysvaltain turvallisuutta uhkaavaksi, että jopa hallinnon osittainen sulkeminen on sen vuoksi perusteltua.

Seuraavassa neljä havaintoa Trumpin yhdeksänminuuttisesta puheesta.

1. Kansallinen hätätila jäi julistamatta

Presidentti Donald Trump on sanonut voivansa julistaa Yhdysvaltoihin kansallisen hätätilan muurin rakentamiseksi etelärajalle ohi kongressin.

Tiistai-illan puheessa hätätila jäi kuitenkin julistamatta. Syy lienee se, että ei ole lainkaan selvää, että edes hätätilan turvin Trump olisi saanut rahat muuriin.

Presidentti voi Yhdysvalloissa laillisesti julistaa hätätilan, mutta sen perusteena pitää olla todellinen kansallinen turvallisuuden uhka, kuten esimerkiksi valloituksen vaara.

Oikeusoppineiden piirissä onkin arvioitu, että jos Trump olisi julistanut hätätilan muurirahoituksen saamiseksi, presidentin toimien perustuslainmukaisuutta olisi takuuvarmasti selvitetty oikeudessa mahdollisena presidentin toimivaltuuksien ylittämisenä.

Tosin tiistai-illan puheen jälkeen ei ole lainkaan poissuljettua, etteikö Trump mahdollisesti myöhemmin päättäisi julistaa hätätilan.

2. Muuri tuli vasta puheen lopussa

Jonkinlaisena kädenojennuksena muurista takajaloillaan oleville demokraateille voi pitää sitä, että Trump listasi puheessaan ensin liudan muita toimia rajaturvallisuuden parantamiseksi kuin tunteita kuumentavan muurin.

Trumpin mukaan rajalle tarvitaan lisää huipputeknologiaa ja valvojia sekä tuomioistuimiin lisää turvapaikkahakemuksia käsitteleviä tuomareita.

Trump on kampanjastaan lähtien käyttänyt kovaa kieltä rajanylittäjistä, mutta nyt kuultiin myös humaanimpaa Trumpia.

Hän sanoi, että rajalle tarvitaan lisää humanitaarista ja lääkeapua sekä petipaikkoja rajan ylittäneille. Tästä rajan turvaamisen muuria laajemmasta kehyksestä voisikin löytyä yhteisymmärryksen perustaa demokraattien kanssa.

3. Faktantarkistajilla töitä

Trump ei olisi Trump, jos ei tässäkin puheessa olisi ollut faktantarkastajille töitä.

Trump väitti puheessaan, että muuri maksaisi itse itsensä, ja että Meksikon kanssa solmittu uusi kauppasopimus myös epäsuorasti rahoittaisi muuria.

Molemmat väitteet ovat vähintään harhaanjohtavia.

Meksikon kanssa uusi kauppasopimus pitää vielä hyväksyä kongressissa. Siinä ei ole viittauksia muurin rahoitukseen, taloushyödyt tulevat alhaisempien tullimaksujen tai korkeampien palkkojen myötä, The New York Timesin faktantarkistajat (siirryt toiseen palveluun) huomauttavat.

Kampanjassaan Trump lupasi Meksikon maksavan muurin.

Trumpin laskelmien mukaan huumeista aiheutuu Yhdysvalloissa 500 miljardin vuotuiset kulut, joihin verrattuna muuriin havittelemansa 5,7 miljardia on nappikauppaa.

Faktantarkistajat ovat huomauttaneet, että muuri ei patoaisi huumekauppaa, sillä niitä virtaa Yhdysvaltoihin myös muita reittejä kuin etelärajan yli.

Lisäksi jo puheen lähtöolettama, turvallisuuskriisi etelärajalla, on numeroiden valossa väärä. Tilastojen mukaan laittomasti maahantulleiden määrä on viime vuosina selvästi vähentynyt.

Washington Postin faktantarkistajat muistuttavat (siirryt toiseen palveluun), että kun vielä vuosituhannen alussa laittomasti etelärajan yli Yhdysvaltoihin yrittäneitä otettiin kiinni 1,6 miljoonaa, viime vuonna kiinniotettuja laittomia maahantulijoita oli alle 400 000.

4. Valtionhallinnon osittainen kiinniolo jatkuu

Trumpin puhe ei tuottanut ratkaisua jo 18 päivää jatkuneeseen valtionhallinnon osittaiseen sulkemiseen.

Trump on ilmoittanut, ettei hyväksy julkishallinnon rahoituspakettia ilman, että samassa syssyssä kongressi myöntää 5,7 miljardia muurin rakentamiseen.

Tätä kantaansa hän ei puheessaan muuttanut. Päinvastoin hän syytti valtionhallinnon sulkemiseen johtaneesta tilanteesta demokraatteja, jotka Trumpin mukaan eivät "rahoita rajaturvallisuutta".

Demokraattien näkemys on varsin toinen. Vastapuheenvuorossaan demokraatit patistivat Trumpia erottamaan rajaturvallisuuden ja valtionhallinnon rahoittamisen.

Demokraattien mukaan rajaturvallisuutta voidaan parantaa tehokkaammin ja halvemmin keinoin kuin muurilla.

Kiistaa yritetään ratkoa myöhemmin keskiviikkona kongressin johtajien mennessä Valkoiseen taloon.

Mutta asetelma ei tiistai-illan puheiden jälkeen näytä juurikaan muuttuneen, eikä näin ollen satojen tuhansien julkishallinnon työntekijöiden palkattomalle pakkolomalle näy loppua.

Lue lisää:

Trump: Meksikon muuri tarvitaan kansallisen turvallisuuden takaamiseksi

Demokraatit tyrmäävät Trumpin vaatimukset, uutistoimistoilta faktantarkastusta