Poliisi jatkaa Kakslauttasen kuolonkolarin tutkintaa – Tieliikenteen lisääntyminen Lapissa ei näy onnettomuustilastoissa

Kuolonkolarit ovat yhä harvinaisia pohjoisimmassa Suomessa.

onnettomuudet
Kakslauttasen maanantaisessa liikenneonnettomuudessa venäläinen henkilöauto törmäsi ohitustilanteessa vastaantulleeseen suomalaiseen rekkaan.
Kakslauttasen maanantaisessa liikenneonnettomuudessa venäläinen henkilöauto törmäsi ohitustilanteessa vastaantulleeseen suomalaiseen rekkaan.Kaija Länsman / Yle

Poliisi jatkaa maanantaina Sodankylän pohjoisosassa tapahtuneen liikenneonnettomuuden tutkintaa.

Kaksi ihmistä kuoli ja kolme loukkaantui henkilöauton ja rekan nokkakolarissa Kakslauttasen eteläpuolella maanantaina aamupäivällä. Poliisin mukaan onnettomuus tapahtui, kun pohjoiseen ajanut, Venäjän rekisterissä ollut henkilöauto lähti ohittamaan edellä ajanutta rekkaa ja törmäsi vastaantulleen Postin rekan keulaan.

Onnettomuudessa kuolivat henkilöautoa ajanut mies ja takapenkillä istunut 3-vuotias lapsi.

Kakslauttanen kartalla.
Onnettomuus tapahtui lähellä Sodankylän ja Inarin kunnanrajaa.Yle Uutisgrafiikka

Vakavat, kuolonuhreja vaativat liikenneonnettomuudet ovat yhä harvinaisia pohjoisimmassa Suomessa. Viimeksi vakavampi liikenneonnettomuus vaati kolmen ihmisen hengen muutama vuosi sitten Inarissa.

Vaikka liikenne on lisääntynyt (siirryt toiseen palveluun) Lapin teillä, ei se poliisin tietojen mukaan näy onnettomuustilastoissa.

– Raskaan liikenteen onnettomuudet eivät ole tilastollisesti lisääntyneet. Myöskään muissa liikenneonnettomuuksissa, joista poliisilla on tietoa, ei ole tapahtunut lisääntymistä, kertoo tutkinnanjohtaja, ylikonstaapeli Esa Harju Sodankylän poliisista.

Ulkomaalaisten matkailijoiden lisääntyminen liikenteessä näkyy sen sijaan hinaustilastoissa. Hinausalantoimijoiden mukaan etenkin aasialaisturistien tieltäsuistumiset ovat viime vuosina, ja eritoten viime aikoina, työllistäneet lisääntyvissä määrin.

– Tällaisista tapahtumista ei ole kuitenkaan tullut poliisille tietoa. Kysymys on vähäisemmistä tieltäsuistumisonnettomuuksista, joista ei koidu henkilövahinkoja tai merkittäviä omaisuusvahinkoja, kertoo Harju.

Muun muassa erilaiset ajo-olosuhteet ja oikeanpuoleinen liikenne voivat aiheuttaa hämmennystä ulkomaalaisissa kuskeissa.

– Turistit, etenkään aasialaiset, eivät useinkaan ole tottuneita liikkumaan ja ajamaan meidän olosuhteissa. Joissain Aasian maissahan on myös vasemmanpuoleinen liikenne, mikä voi aiheuttaa hämmennystä ja sekaannusta heille tietyissä tilanteissa. Se on eräänlainen riskitekijä, Harju jatkaa.

Poliisi ei ollut keskiviikkoaamuun mennessä saanut uusia tietoja maanantaisen onnettomuuden syistä. Tutkinta jatkuu asianomaisten kuulemisella.