VTT rokottaa kanoja – tarkoituksena vähentää antibioottien liikakäyttöä lihantuotannossa

Antibioottien tuotantokustannukset voivat olla nelinkertaiset verrattuna rokoteproteiiniin, laskee VTT.

siipikarja
Satoja broilereita hallissa.
Jyrki Lyytikkä / Yle

Teknologian tutkimuskeskus VTT tutkii keinoja, joilla voitaisiin vähentää antibioottien liikakäyttöä lihantuotannossa. Tutkimuskeskus on tutkinut asiaa ChickVacc-projektissaan, jossa se on rokottanut kanoja muun muassa salmonellaa ja kolibakteeria vastaan.

VTT:n mukaan eläinrokotteilla voitaisiin korvata antibioottien käyttöä, jos rokotteita pystytään tuottamaan tarpeeksi edullisesti ja tehokkaasti. VTT:n laskelmien mukaan kolibakteerin rokoteproteiinin tuotantokustannukset yhtä kanaa kohti ovat kolme senttiä, kun yhden kanan antibiootit voivat maksaa 12 senttiä.

Johtava tutkija Tiina Pakula VTT:stä kertoi tiedotteessa, että he toivovat pääsevänsä testaamaan rokotteita kanoilla käytännössä ensi vuonna.

Jopa 80 prosenttia vuosittain maailmassa käytetyistä antibiooteista kulutetaan lihantuotannossa.

Maa- ja metsätaloustuottajain keskusliiton mukaan suomalaisilla siipikarjatiloilla ei esiinny salmonellaa, eikä niillä siksi ole tarvetta käyttää antibiootteja tai VTT:n kehittämää rokotetta. Tuotantopolven broilereilla ei ole meillä käytetty antibiootteja sitten vuoden 2009, MTK kertoi tiedotteessaan.

Korjattu 9.1. 2019 kello 15.24: Kanoja ei vielä ole rokotettu, vaan rokotetta vasta kehitetään.

Lisätty MTK:n kommentti ja tieto, että 80 prosentin osuus koskee koko maailman antibioottien kulutusta.