Kajaanin ammattikorkeakoulu joutuu yt-neuvotteluihin miljoonatappion jälkeen

Säästötarve tälle vuodelle on vähintään 900 000 euroa. Säästötarve vastaa 15-20 henkilötyövuoden panosta.

Lyhyet
Kajaanin ammattikorkeakoulun rakennus
KAMK on edelleen Suomen ammattikorkeakoulujen kärkeä.Kimmo Hiltunen / Yle

Kajaanin ammattikorkeakoulu käynnistää toiminnan ja talouden sopeutusohjelman, jonka osana ovat koko henkilöstöä koskevat yhteistoimintaneuvottelut. KAMKin vuoden 2018 tulos on yli miljoonan tappiollinen.

Tämän vuoden osalta säästötarve on vähintään 900 000 euroa, joka voidaan saavuttaa toiminnan tehostamisella tai säästöillä. 900 000 euron säästötarve vastaa 15-20 henkilötyövuoden panosta. Aloitettavissa yt-neuvotteluissa selvitetään aluksi toiminnan tehostamisen mahdollisuuksia ja sen jälkeen katsotaan henkilökunnan mahdollisten irtisanomisten tai lomautusten tarve.

Kajaanin ammattikorkeakoulu on opetusministeriön mittareilla edelleen viiden parhaan joukossa. Rehtori Matti Sarénin mukaan sopeuttaminen ei saa näkyä opiskelijoiden tyytyväisyydessä.

KAMKin varainkeruutoiminta jatkuu, mutta rahat sijoitetaan kehittämisrahastoon, eikä näitä rahoja voida käyttää perustoiminnan rahoitukseen lainsäädännön takia.

Talousvaikeudet ovat ammattikorkeakouluille tuttuja, sillä rahoitusten määrä on laskenut neljänneksellä vuoden 2012 tasosta.

Lisäksi indeksikorotusten jäädyttäminen on aiheuttanut ongelmia yleisen taloustilanteen kohenemisen ja palkankorotusten myötä.