Hyppää sisältöön

Yhdysvaltain ilmastopäästöt kääntyivät kasvuun

Presidentti Trumpin antama tuki hiilivoimalle ei vielä vaikuttanut päästöjen kasvuun.

Maakaasulla ja polttoöljyllä toimivan voimalaitoksen piiput Massachusettsissa. Kuva: CJ Gunther / EPA

Yhdysvaltain ilmastopäästöt kasvoivat viime vuonna 3,4 prosenttia verrattuna edellisvuoteen, arvioi itsenäinen tutkimuslaitos Rhodium Group (siirryt toiseen palveluun). Laitoksen tilastoista uutisoi BBC (siirryt toiseen palveluun).

Kolmena edellisenä vuonna Yhdysvaltain päästöt supistuivat.

Päästöjen kasvu on pettymys ilmastonmuutoksesta huolestuneille, jotka toivoivat, että vaikka Yhdysvaltain hallinto ei tuekaan päästöjä vähentävää politiikkaa, osavaltioiden ja yritysten ilmastotoimet pitäisivät päästöt kurissa.

Päästöjen kasvu johtuu erityisesti talouden kasvusta. Teollisuustuotanto oli suurta, tavaroita kuljetettiin kuorma-autoilla paljon ja ihmiset tekivät lentomatkoja entistä enemmän.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on purkanut edeltäjänsä päästöjenrajoitusmääräyksiä ja tukenut runsaasti hiilidioksidipäästöjä aiheuttavaa hiilivoimaa. Hän on myös nimittänyt ympäristönsuojelun johtotehtäviin teollisuustaustaisia henkilöitä sekä henkilöitä, jotka eivät usko ilmastonmuutoksen.

Näillä toimilla ei Rhodiumin mukaan ole ainakaan vielä ollut juuri vaikutusta päästömääriin, mutta ne ovat omiaan jatkossa kasvattamaan päästöjä.

Viime vuonna päästöjä kasvatti myös kylmä talvi, mikä pakotti tuottamaan lämmitysenergiaa, sekä kuuma kesä, joka lisäsi ilmastoinnin tarvetta.

Rhodium arvioikin, ettei Yhdysvallat saavuta presidentti Barack Obaman aikana tehtyä päästöjenrajoitustavoitetta. Sen mukaan USA:n ilmastopäästöjen pitäisi vähentyä vuoteen 2025 mennessä ainakin 26 prosenttia verrattuna vuoden 2005 päästötasoon.

.
.