Metsästysseurat eivät innostuneet yhteistyöstä: sudet jäävät ilman pantoja Etelä-Pohjanmaalla ja Pohjanmaalla

Yksikään metsästysseura ei ollut kiinnostunut susien pannoittamisesta, vaikka susihavainnot ja kasvanut susikanta huolettavat pohjalaisia.

susi
Sudelle asennettava seurantapanta tutkijan kädessä.
Yle

Etelä-Pohjanmaalla ja Pohjanmaalla ei päästä pannoittamaan susia nyt keväällä.

Pannoittaminen olisi edellyttänyt lupaa metsästysseuroilta. Yksikään alueen metsästysseuroista ei kuitenkaan ollut Luonnonvarakeskuksen (Luke) mukaan pannoittamisesta kiinnostunut.

Luken ohjelmajohtaja Sirpa Thesslerin mukaan pannoittaminen päästäneen aloittamaan Pohjois-Pohjanmaalla helmi–maaliskuussa.

Ei hyötyä tiedosta

Suomen Riistakeskus Pohjanmaan riistapäällikkö Mikael Luoma arvioi, että metsästysseurat eivät kokeneet seurantapantojen avulla tuotetusta tiedosta olevan toiminnalleen niin merkittävää hyötyä, että olisivat lähteneet mukaan hankkeeseen. Pantojen tuottama paikkatieto on käytettävissä seitsemän tunnin välein, mutta ei reaaliajassa.

Luoman mukaan pannoituksella olisi kuitenkin saatu kerättyä susista, niiden reviireistä ja liikkumisesta tietoa sekä tutkimukselle, hallinnolle että paikallisille metsäkoiraharrastajillekin.

Luoma arvelee, että tuotettu tieto olisi helpottanut ihmisen ja suden rinnakkaiseloa pohjalaismaakunnissa. Seuroilla ei hänen näkemyksensä mukaan olisi ollut hankkeessa hävittävää.

– Pantatieto olisi kertonut susireviirialueista, niiden rajoista ja sen, mitä alueita sudet käyttää eniten ja missä kohtaamiset ovat todennäköisimpiä, Luoma sanoo.

Luoma muistuttaa, että susihavainnot ovat edelleen tärkeitä. Niitä tekevät ja kirjaavat muun muassa petoyhdyshenkilöt kunnissa.

Riistapäällikkö Mikael Luoma Suomen riistakeskus
Hanne Leiwo/Yle

Susihavaintoja aiempaa enemmän

Susihavainnot ovat viime vuosina lisääntyneet merkittävästi Etelä-Pohjanmaalla ja Pohjanmaalla. Myös susien pihakäyntejä on raportoitu aiempaa enemmän.

Luken kanta-arvion mukaan Suomen susikannan painopiste on siirtynyt itäisestä Suomesta Länsi-Suomeen.

Maa- ja metsätalousministeriö myönsi viime vuonna määrärahan susien pannoitukselle Länsi-Suomen alueella. Myös Etelä-Pohjanmaalla ja Pohjanmaalla oli tarkoitus pannoittaa susia nyt helmi-maaliskuussa.

Tiedosta apua suden ja ihmisen yhteiseloon? Länsi-Suomen susien pannoittamiseen tarvitaan metsästysseurojen yhteistyötä – ja luminen talvi

9.1.2019 klo 16:38 - Keskustelu on päättynyt, koska osa keskustelijoista ei noudattanut Ylen kommentointiohjetta.