1. yle.fi
  2. Uutiset

Suomen ruokaviennille selkävoitto – Kiinasta vihdoin vientiluvat äidinmaidonkorvikkeelle ja kalatuotteille

Valion ja Kalaneuvoksen saamat vientiluvat ovat Suomen ruokaviennin kannalta merkittävä asia, mutta kovin suuria vientimääriä ei vielä aluksi odoteta.

vientiluvat
Siikaa
Joni Kyheröinen / Yle

Valio voi viedä lupien myötä Kiinaan Lapinlahden tehtaalla valmistettuja äidinmaidonkorvikejauheita ja Turengissa tehtyä käyttövalmista, nestemäistä äidinmaidonkorviketta.

– Vienti voi alkaa arviolta vuoden kuluttua. Markkinoille meneminen on suunniteltava huolellisesti eikä suunnittelutyötä ole vielä voitu aloittaa, koska lupien saamisesta ei ole ollut varmuutta, kategoriajohtaja Jussi Mattsson Valiolta kertoo.

Kalatuotteiden osalta vientilupa koskee Kalaneuvos Oy:n tuotteita. Sastamalan kalanjalostuslaitokselta saa viedä Kiinaan kirjolohta, taimenta, siikaa, muikkua ja särkeä. Kalat viedään savustettuna, suolattuna tai pakastettuna.

Norjalaista lohta ei Suomen kautta voi viedä Kiinaan.

Valio etsii kumppania

Valion mukaan viennin arvo ei nouse ainakaan aivan heti satoihin miljooniin euroihin, vaan korkeintaan puhutaan kymmenistä miljoonista euroista. Samoilla apajilla on kymmeniä muita yrityksiä. Ne pitävät markkinaosuuksistaan kiinni kynsin hampain.

– Tavoittelemme toki lisää myyntiä, mutta tästä työ vasta alkaa. Tarvitaan malttia, Mattsson huomauttaa.

Valion saamilla vientiluvilla voi valmistaa äidinmaidonkorviketta myös muille tuotemerkeille. Valio ryhtyykin nyt kartoittamaan mahdollisia yhteistyökumppaneita, jotka ovat tunnetumpia merkkejä kuin Valio.

Kategoriajohtaja Mattsson sanoo kuitenkin, että lastenruokabisnes on yksi Valion painopisteistä Kiinassa. Siksi maailman nopeimmin kasvavilta Kiinan maitomarkkinoilta odotetaan paljon.

Tuuti -äidinmaitokorvike
Valio

Myös Kalaneuvos Oy pyrkii saamaan viennin käyntiin vielä tämän vuoden aikana. Sopimuksia ryhdytään työstämään saman tien.

– Kalaa viedään Kiinaan aluksi arviolta miljoona kiloa vuodessa. Tarkkoja määriä tai hintoja ei luonnollisesti voi vielä arvioida, Kalaneuvoksen toimitusjohtaja Veijo Hukkanen kertoo.

Neljä vuotta töitä takana

Eläinlääkintäneuvos Hentriikka Kontio maa– ja metsätalousministeriöstä kertoo, että lupien saamiseksi tekivät viranomaiset ja Valio sekä Kalaneuvos töitä nelisen vuotta.

Lupaehdot Kiinassa ovat tiukentuneet sen jälkeen, kun sikäläisten tehtaiden maitojauheesta löytyi 10 vuotta sitten myrkyllistä melamiinia. Skandaalin seurauksena kuusi lasta kuoli ja jopa 100 000 sairastui.

– Nyt Suomesta Kiinaan voidaan viedä korkeammalle jalostettua äidinmaidonkorviketta maito– ja herajauheen sijaan. Ja Kiinan markkinat ovat valtavat, eläinlääkintäneuvos Kontio korostaa vientilupien merkitystä.

Lisäksi vientilupien saamista pidetään merkittävänä senkin takia, että Suomi sai vietyä vaativan projektin maaliin.

Vientilupien avaamista valmistelivat yhdessä maa–, ja metsätalousministeriö, Ruokavirasto, Valio ja Kalaneuvos. Kiinalaiset ovat käyneet Suomessa arvioimassa ja tarkastamassa Valion ja Kalaneuvoksen laitokset.

Lue seuraavaksi