Hovioikeus päätti, että Turun terrori-iskun pääkäsittely pidetään Turun vankilassa – Bouanane ei halua tulla kuulluksi

Oikeudenkäyntiin on varattu neljä päivää helmikuussa.

Turun puukotusiskua koskeva oikeudenkäynti Saramäen vankilassa 9. huhtikuuta 2018. Kuva: AOP

Turun hovioikeus käsitteli Turun terrori-iskua perjantaina. Valmisteluistunnossa sovittiin erinäisistä asioista liittyen oikeudenkäynnin varsinaiseen pääkäsittelyyn.

Kiistanalaisin asia on se, järjestetäänkö yksi vai kaksi erillistä oikeudenkäyntiä. Varsinais-Suomen käräjäoikeudessa elinkautistuomion saaneen Abderrahman Bouananen asianajaja Kaarle Gummerus esitti kahden oikeudenkäynnin järjestämistä.

Kaarle Gummerus haluaa, että puukotusiskussa vakavasti loukkaantuneen Hassan Zubierin vaatimukset ansionmenetyksistä käsiteltäisiin erillisessä oikeudenkäynnissä.

Oikeus käsitteli ensimmäisenä Gummerruksen vaatimuksen kahdesta erillisestä oikeudenkäynnistä. Syyttäjillä ei ollut kantaa asiaan, mutta heidän mielestään Zubierin ansionmenetysten käsittelylle voisi varata oman päivän.

Zubierin asiamies, oikeustieteen tohtori Ari Huhtamäki on vastustanut erillistä oikeudenkäyntiä ja toisti valmisteluistunnossa, että pitää sitä täysin tarpeettomana.

Istunnon puheenjohtaja, Turun hovioikeudenlaamanni Asko Nurmi sanoi, että oikeus pohtii asiaa ja antaa ensi viikolla erillisen ratkaisun siitä järjestetäänkö ansionmenetyskorvauksista oma oikeudenkäynti.

Kiistaa korvauksista

Abderrahman Bouanane tuomittiin käräjäoikeudessa maksamaan Zubierille ansionmenetyskorvauksia vajaa tuhat euroa kuukaudessa siihen asti kunnes hän täyttää 65 vuotta.

Myöhemmin Zubier tunnusti hakeneensa korvauksia väärennettyjen asiakirjojen perusteella. Hovioikeudessa Zubier esittää alempia korvauksia, mutta Boaunane on valittanut niistä.

– Zubierin vaatimuksiin täytyy suhtautua äärimmäisen kriittisesti. Se selvitys, mikä meille on annettu, ei ole luotettava, Kaarle Gummerus sanoo.

Gummeruksen mielestä ansionmenetyskorvauksista pitäisi järjestää erillinen oikeudenkäynti, koska poliisi on käynnistänyt tutkinnan liittyen Zubierin avuksi perustettuun rahankeräykseen.

Gummerus haluaisi odotaa poliisitutkinnan valmistumista.

– Kyllä minä ainakin haluaisin nähdä, tuleeko siellä esiin jotain muitakin asiota esille ennen kuin tätä ansionmenetyskorvausta käsitellään, Gummerus sanoo.

Yhteiskunnalle vain kuluja

Zubierin asiamiehen, oikeustieteen tohtori Ari Huhtamäen mukaan poliisin tutkinta ei mitenkään liity ansionmenestyskorvauksiin, joten sen valmistumista ei tarvitse odottaa.

Hän ihmettelee, mihin toista oikeudenkäyntiä oikein tarvitaan.

– Ihmettelen tätä suuresti, koska tästä olisi vain ylimääräisiä kuluja yhteiskunnalle.

Kaarle Gummeruksen mielestä ansionmenetyskorvausten käsittely veisi myös liian paljon aikaa varsinaisen terrori-iskun käsittelyltä. Siksikin erillinen oikeudenkäynti olisi paikallaan.

Huhtamäki ihmettelee myös tätä perustetta.

– Ei tämän ansionmenetysasian käsittelyyn voi mennä oikeudessa kuin tunti tai puolitoista, Huhtamäki sanoo.

Ihmettelen tätä suuresti, koska tästä olisi vain ylimääräisiä kuluja yhteiskunnalle.

Ari Huhtamäki

Keitä paikalla?

Valmisteluistunnossa Turun hovioikeudessa eli Akatemiatalolla olivat syyttäjät Hannu Koistinen ja Sampsa Hakala sekä Ari Huhtamäki ja Kaarle Gummerus.

Sen sijaan Abderrahman Bouanane ja Hassan Zubier eivät olleet paikalla.

Turun vankilan apulaisjohtaja Petri Kiuru sanoi Ylelle ennen istunnon alkua, ettei Bouanane aio seurata tämän päivän istuntoa vankilastakaan.

– Oli ilmoittanut, ettei halua, Kiuru kommentoi.

Myös Gummerrus kertoi tavanneensa Bouananen ennen valmisteluistuntoa. Gummeruksen mukaan Bouanane ei halua osallistua istuntoon tänään eikä myöskään varsinaiseen oikeudenkäyntiin.

– Hän ilmoitti, ettei halua tulla kuulluksi oikeudenkäynnissä eli pääkäsittelyssä, Gummerus kommentoi.

Bouananelle oli järjestetty mahdollisuus seurata istuntoa videon välityksellä Turun vankilasta.

Vuonna 1623 perustettu Turun hovioikeus sijaitsee Turun tuomiokirkon vieressä. Kuva: Jouni Koutonen / Yle

Hovioikeuskäsittely istuttiin kolmen tuomarin kokoonpanossa. Turun hovioikeudenlaamanni Asko Nurmi toimi puheenjohtajana.

Vankila esitti toiveen toisesta pitopaikasta

Hovioikeudenlaamanni Asko Nurmi kertoi Ylelle aiemmin Turun vankilan esittämästä toiveesta, että pääkäsittely pidettäisiin muualla. Käytännössä se olisi tarkoittanut Akatemiataloa eli Turun hovioikeutta.

Valmisteluistunnossa päätettiin kuitenkin, että pääkäsittely pidetään vankilassa 11.–14.2.

Tämä on pitkälle oikeudellista pohdintaa, miksi tämä hänen toimintansa katsotaan.

Kaarle Gummerus.

Yleisöllä on mahdollisuus seurata pääkäsittelyä Turun vankilassa aamupäivän ajan. Iltapäivästä alkaen oikeudenkäyntiä on mahdollista seurata videoyhteyden välityksellä Turun hovioikeudesta.

Varsinainen oikeudenkäynti

Kaarle Gummerus sanoo, että hovissa ei ole enää kyse näyttökysymyksistä, sillä Abderrahman Bouanane myönsi käräjäoikeudessa puukotukset ja piti itseään terroristina.

Puolustusasianajaja Kaarle Gummeruksen mukaan terroristisen teon määritelmä ei täyttynyt. Tätä hovioikeus johtuu nyt pohtimaan.

– Hovissa arvioidaan tämän terroristisen tarkoituksen määritelmää. Tämä on pitkälle oikeudellista pohdintaa, miksi tämä hänen toimintansa katsotaan.

Kaarle Gummerus sanoo, että puolustuksella ei ole esittää varsinaisesti mitään uusia todisteita. Todistelut ja asiakirjat ovat samat kuin käräjäoikeudessakin.

– Lainsäädäntö on muuttunut tässä välissä, että hiukan sitä joudutaan sivuamaan, mutta ei mitään ihmeellisen olennaista ole tulossa.

Lue lisää: