Jäävätkö Perämeren jäällä liikkujat ilman kahvilaa tänä talvena? PS Kemi luopuu Selkäsaaren latukahvilasta

Kemiläinen jalkapalloseura kertoo luopuvansa Kemin Selkäsaaren latukahvilan pitämisestä muun muassa haastavien olosuhteiden ja talkooväen jaksamisen vuoksi.

hiihto
Hiihtolatu meren jäällä.
Kemin Matkailu toivoo, että Selkäsaaren kahvila olisi jatkossakin aktiivinen kohtaamispaikka.Risto Koskinen / Yle

Hiihtäjien ja muiden jäällä liikkujien harmiksi, PS Kemi on kertonut luopuvansa Selkäsaaren latukahvilan ylläpidosta. Seura kiittää talkooväkeä ja idyllisen latukahvilan käyttäjiä kuluneesta kymmenestä vuodesta Facebook-sivuillaan (siirryt toiseen palveluun).

Latukahvilasta luopuminen ei ollut seuralle helppo päätös.

– Selkäsaari on yksi parhaimmista ja idyllisimmistä paikoista Kemissä. Mutta yli kymmenen vuotta on nyt operoitu siellä ja on aika jättää jäähyväiset, kuvailee PS Kemin varapuheenjohtaja Maarit Pulkkinen.

Kymmeneen vuoteen mahtuu paljon talkootunteja ja Selkäsaaren latukahvila on ollut myös muuten vaativa, koska kaikki on kuljetettava saareen erikseen, vedestä ja polttopuista lähtien. Lisäksi seura ei omista omaa moottorikelkkaa, joten avuksi on pyydetty muita ihmisiä.

– Selkäsaaren latukahvilasta luopumiseen vaikutti myös epävarmuus omistajan tahtotilasta, vaihtelevat ja haastavat sääolosuhteet sekä talkooväen jaksaminen. Moni seuran vapaaehtoisista käy töissä ja sen lisäksi huolehtii usean viikon ajan latukahvilasta. Se on työlästä, Pulkkinen sanoo.

Selkäsaaren kahvilarakennuksen omistaa Kemin Matkailu, joka suunnittelee tiloihin remonttia. Selkäsaaressa on matkailun palveluita ja lumikenkäilevät sekä hiihtävät turistit käyttävät myös rakennusta. Kemin Matkailu toivoo, että tulevaisuudessa Selkäsaaren kahvila olisi aktiivinen kohtaamispaikka.

Selkäsaaren latukahvilan edustalla neljä hiihtäjää, sivustalla kaksi.
PS Kemi on pyörittänyt Selkäsaaren latukahvilaa jo kymmenen vuotta.Kimmo Hiltula / Yle

Uuden latukahvilan avajaiset jo ensi tiistaina

PS Kemi avaa kuitenkin uuden latukahvilan Kemin golfkentän majalle jo ensi tiistaina 15. tammikuuta. Jatkossa Kemin golfmajalla latukahvila on auki tiistaista sunnuntaihin kello 10–16. Tai jopa pidempään.

Seuran varapuheenjohtaja Maarit Pulkkinen kiittelee golffareita hyvästä yhteistyöstä. PS Kemin on tarkoitus pitää kahviota golfmajalla koko ensi vuoden ajan, myös kesäsesonkina.

Muutto pois saaresta parantaa latukahvilan palveluja. Jatkossa tarjolla on sisävessa ja myös myytäviä tuotteita on enemmän, esimerkisi valikoimaan tulee makkara.

– Ymmärrän itse nautintohiihtäjänä, että latukahvila Selkäsaaressa on jotakin ihan muuta. Olen hiihtänyt paljon tuntureissa ja tutustunut useisiin kahviloihin, ja kun astuin ensimmäistä kertaa sisälle tähän golfmajaan, niin tämä on aivan kuin parhaimmat kahvilat tuntureissa.

– Ja ihmisethän sen tunnelman tekevät. Toivon, että myös tähän latukahvioon syntyy hyvä yhteisö, Pulkkinen sanoo.

Golfkentän latu lähtee pihalta ja yhdistyy Tervaharju-Takajärvi-Ristikangas-Pertajärven latuverkostoon.