Jos äiti viivyttää nukkumaanmenoaan, vauvakin valvoo – samalla lisääntyvät nukahtamisvaikeudet ja öiset heräilyt

Suomalaistutkimuksessa selvitettiin ensimmäistä kertaa, miten vanhempien rytmi vaikuttaa lasten uneen.

vuorokausirytmi
lapsi nukkuu
Vanhempien unirytmi vaikuttaa lasten uneen.Toni Pitkänen / Yle

Iltavirkkujen äitien lapsilla on muita enemmän vaikeuksia unirytmin kehityksessä, ilmenee suomalaistutkimuksesta (siirryt toiseen palveluun). Sen sijaan isän vuorokausirytmillä eli kronotyypillä ei näytä olevan lapsen rytmiin mitään vaikutusta.

Tutkimuksessa selvitettiin ensimmäistä kertaa vanhemman kronotyypin yhteyttä lapsen uneen. Tulokset perustuvat pirkanmaalaiseen seuranta-aineistoon (siirryt toiseen palveluun) vuosina 2011–2017.

Käytännössä tutkimuksessa kysyttiin yli 1 200 äidiltä ja 1 100 isältä, millainen heidän vuorokausirytminsä ja unen laatunsa oli eri hetkinä: raskausaikana sekä lapsen ollessa 3–24 kuukauden ikäinen. Lasten unta mitattiin samoina aikoina.

Tutkija Juulia Paavonen kertoo, että vauvaperheen iltapainotteinen elämäntapa lisäsi unirytmien pulmia ja viivästytti vuorokausirytmin kehittymistä.

– Tämä ilmenee öisenä heräilynä tai nukahtamisvaikeuksina illalla, lastenpsykiatriaan erikoistuva Paavonen sanoo tiedotteessa (siirryt toiseen palveluun).

Paavosen mukaan pikkulapsella on vain vähän keinoja säädellä unirytmiään. Lapsen unirytmi riippuu ennen muuta siitä, millainen aikataulu vauvaperheellä on.

Tutkimuksessa olivat mukana THL, HUSin Lastentautien tutkimuskeskus, Pirkanmaan sairaanhoitopiiri sekä Helsingin, Tampereen ja Itä-Suomen yliopistot. Tulokset julkaisi Sleep Medicine.