Renforsin rannassa osataan kohta kymmeniä eri kieliä – Kajaanista on tullut supertietokoneiden keskittymä

Kajaanilainen Herman IT on sopinut saksalaisen supertietokoneen sijoittamisesta konesaliinsa.

Kajaani
Renforsin rannan teollisuusalue Kajaanissa ilmakuvassa.
Herman IT on kajaanin Renforssin rannassa sijaitseva yritys, joka tarjoaa muun muassa palvelinten sijoituspalvelua erilaisten yritysten tarpeisiin konesalissaan.Heikki Rönty / Yle

Saksalainen DeepL on kehittänyt tekoälyyn ja koneoppimiseen perustuvan käännöstyökalun, joka kykenee erittäin tarkkaan käännöstyöhön jo 72 kielellä. Työkalu on vapaasti kaikkien käytettävissä verkossa. Palvelun tuottamiseen ja kehittämiseen käytetty supertietokone sijoittuu Kajaaniin.

Uusin supertietokone on merkittävä lisä Kajaaniin, sillä kaupunkiin on muodostunut tärkeä suomalainen supertietokoneiden keskittymä.

– Kajaanin kaupunki, ammattikorkeakoulu ja tieteen tietotekniikan keskus CSC panostavat tekoälyyn ja suurteholaskentaan. Tämä saksalaisten supertietokone on tärkeä lisäys kansainvälisyyteen ja kaupallisuuteen, sanoo Herman IT:n toimitusjohtaja Jani Moilanen

Moilasen mukaan pohjoinen Suomi on kansainvälisesti kiinnostava paikka supertietokoneiden alalla, ja Kajaanin vetovoimaa lisää kaupungin voimakas panostus tämän teollisuudenalan kehittämiseksi.