1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ravitsemus

"Suurin osa asiakkaistani ei tiedä, että heidän aamiaisensa on liian pieni" – Asiantuntijan vinkit syömiseen: lisää salaattia, muuta rytmiä

Ravitsemusasiantuntijan mukaan ihmisten vääriin ruokatottumuksiin vaikuttavat tiedon puute, ruoan hinta sekä jaksamisen ongelmat.

ravitsemus
Aamiainen
Vladislav Nosick / AOP

Suomalaisten ruokatottumukset ovat pielessä: kasviksia, marjoja ja hedelmiä syödään liian vähän, punaista ja prosessoitua lihaa taas liian paljon. Näin kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL:n) tuore FinRavinto 2017 -tutkimus (siirryt toiseen palveluun).

Ravitsemusasiantuntija Patrik Borg ei ole tuloksista yllättynyt. Suurimpana ongelmana hän pitää kasvisten käytön vähäisyyttä. Kasvisten syönti pitäisi saada luontevaksi osaksi jokaista ateriaa.

– Meillä on sellainen kulttuuri, että on se pääruoka ja kasvikset tulevat vähän siihen syrjälle, otetaan sivuun vähän kurkkua, Borg sanoo.

Väsymys ja tiedon puute ajavat syömään huonosti

Huonon syömisen taustalla on Borgin mukaan paljon isompia asioita kuin pelkät ruokatottumukset.

Ruoan hinta on yksi merkittävä tekijä, mutta myös jaksaminen, hyvä uni ja stressinhallinta vaikuttavat siihen, miten ihminen syö.

– Väsyneenä ihmisen on tosi vaikea syödä hyvin ja tämä on monella ongelma. Kun puhutaan jaksamisesta, puhutaan työssäuupumisesta, masennuksesta ja yhtäkkiä puhutaankin tosi isoista teemoista yhteiskunnassa. Nämä elämän muut olosuhteet vaikuttavat todella paljon syömiseen ja se on se, mikä näkyy näissä tuloksissa. Niistä ei vain puhuta.

Tärkeää olisi myös saada ihmisille tietoa. Borgin mukaan monet eivät tiedä, mitä pitää syödä.

– Suurin osa asiakkaistani ei tiedä, että heidän aamiaisensa on auttamatta liian pieni. He luulevat, että pikku puuro ja mehu ovat okei.

Alkupäivän aterioilla on iso merkitys

Patrik Borgin mukaan on kaksi asiaa, jotka suomalaisten ruokailussa pitäisi saada ihan aluksi kuntoon. Ensimmäinen on ateriarytmi. Pitää syödä niin, että nälkä ei pääse kasvamaan liian kovaksi. Aamiaisen ja lounaan pitäisi olla riittävän isot.

– Me syömme alkupäivästä niin vähän, että se tuottaa loppupäivään mielihyväsyömisen kokemusta. Illalla ei välttämättä ole nälkä, mutta tuntuu, että olisi kiva saada jotain hyvää syötävää mikä piristäisi. Se tuntuu tunnesyömiseltä, mutta oikeasti se johtuu siitä, että on syöty liian vähän.

Patrik Borg
Patrik BorgYle

Borgin mukaan erityisesti aamiainen on monella liian pieni. Yksi leipä ja kahvi eivät riitä. Aamiaisen on oltava reilun kokoinen ja mukana pitäisi olla myös nyrkin kokoinen annos hedelmiä ja marjoja.

Toinen korjattava asia onkin kasvisten lisääminen. Niitä pitäisi olla melkein jokaisella välipalalla.

– Meidän välipalat ovat melkein samankokoisia kuin meidän lounaat, siinähän ei ole mitään järkeä. Se kertoo siitä, että meidän lounaat ovat niin pieniä, että nälkä kasautuu sellaiseksi välipalavoileipien syömiseksi, Borg toteaa.

Aterioillakin kasviksia pitäisi olla vähintään kolmannes, mielellään melkein puolet lautasella olevan ruuan määrästä. Tärkeää on, että lounas ja illallinen ovat isoja ja riittäviä, jotta välipaloilla ei tarvitsisi syödä niin paljon.

– Ei mitään pikku eväsboksia, missä on eiliset jämät ja pari kirsikkatomaattia, Borg havainnollistaa.

Jotain muuta kuin ainaista jauhelihaa?

THL:n raportin mukaan erityisesti miesten lautasilla on liikaa punaista ja prosessoitua lihaa, kuten leikkeleitä, makkaroita ja nakkeja. Miehistä lähes kahdeksan kymmenestä syö niitä suosituksia enemmän, naisistakin neljännes.

– Lihaa saa syödä. Mutta löytyisikö arkeen jotain muitakin ruokaratkaisuja, kuin se jauhelihapaketin ostaminen? Borg kysyy.

Borg arvelee, että jos lihan syömiseen saisi vaihtelua, se voisi vähitellen muuttaa lihan syöntiä myös kohtuullisemmaksi.

Lisää aiheesta:

Uusi tutkimus osoittaa: Suomalainen mies syö aivan liikaa punaista lihaa eikä naistenkaan ruokavaliossa ole hurraamista

Ravitsemussuositukset: Kasviksia ja kalaa enemmän – punaista lihaa, rasvaa ja alkoholia vähemmän

Lue myös:

Iltasyönti lihotti opettajan reilusti ylipainoiseksi – Nyt 37 kiloa kevyempänä hän kertoo, ettei lopulta tehnyt mitään ihmeellistä

Lue seuraavaksi