Toimittajalta: Miksi uudistimme puoluekannatusuutisoinnin vaalivuoden alkuun?

Kerromme avoimesti, milloin julkaisemme vaalikevään mittaukset, kirjoittaa politiikan toimituksen päällikkö Paula Pokkinen.

puolueiden kannatus
Paula Pokkinen
Paula PokkinenPekka Tynell / Yle

Päätimme vaalivuoden alkuun uudistaa Ylen kannatusmittausta – käytännössä avata mittauksista yleisön pureksittavaksi aiempaa enemmän tietoa.

Periaate on: mitä enemmän ja avoimemmin pystymme kyselystä tietoa tarjoamaan, sitä enemmän siitä on äänestäjälle hyötyä ja sitä useampi toivottavasti myös innostuu perehtymään päätöksentekoon.

Kerromme, mikä on kuukausittain nais- ja mieskannattajien osuus kussakin puolueessa tai mikä on nuorten, alle 35-vuotiaiden äänestäjien osuus.

Rajanveto alle 35-vuotiaisiin on puhtaasti journalistinen valintamme. Nuoret äänestävät vanhempia sukupolvia heikommin, ja myös puolueet ovat huolissaan nuorten haluttomuudesta vaikuttaa.

Pienimpien puolueiden kannattajia on kyselyvastaajissa vähän, joten pienten luvut eri sukupuolten tai nuorten kannattajien osuuksista eivät ole niin luotettavia kuin suurten puolueiden luvut. Tämän kerromme avoimesti myös mittaussivullamme.

Isoin uudistus on kannatusprosenttien kääntäminen eduskuntapaikoiksi. Yleisö saa Ylen puoluekannatussivulta jatkossa myös arvion siitä, millainen kokoonpano eduskuntaan syntyisi mitatuilla kannatuslukemilla. Kymmenen uutta edustajaa saliin lienee äänestäjän helpompi ymmärtää kuin prosenttikeikaukset.

Kokoonpanon laskentaan Taloustutkimus käyttää kuuden tuoreimman kannatuskyselyn tietoja. Näin otos on riittävän suuri, jotta paikkajako voidaan laskea vaalipiireittäin.

Paikkajako, kuten kannatusprosentitkaan, ei pyri ennustamaan vaalitulosta. Kyseessä on paras mahdollinen arvio mittausajan tilanteesta. Vaalipäivänä voi tapahtua mitä vain. Tiedetään, että yllättävä yksittäinen ääniharava voi kannatuksellaan keikauttaa yhden vaalipiirin tulokset uuteen asentoon.

Pitkällä aikavälillä kannatusmittaukset ja puolueiden vaalitulokset ovat hämmästyttävänkin paljon myötäilleet toisiaan. Myös tämä Ylen uudelta sivulta selviää.

Ainakin osalla äänestäjistä on tapana kaunistella vaalikäyttäytymistään tai unohtaa, ketä edellisvaaleissa kannatti. Niinpä Taloustutkimus on jo pitkään korjannut kuukausittain Ylelle tekemäänsä mittausta edellisvaalien todelliseen äänestyskäyttäytymiseen perustuvien korjauskertoimien avulla.

Nyt tilanne on taas muuttunut. Huhtikuun vaalit ovat ensimmäiset, joissa mitataan soinittomien, Jussi Halla-ahon johtamien perussuomalaisten ja soinillisten, Sampo Terhon vetämien sinisten kannatusta. Vasta vaalipäivä näyttää, kuinka paljon niiden ennalta mitatut kannatukset eroavat todellisista.

Puolueet tuppaavat vähättelemään kannatusmittausten merkitystä, varsinkin jos oma kannatus nuokkuu. Silti puolueiden strategiapöydissä käy kuhina aina, kun isot mediatalot julkaisevat kannatuskyselyitä vaalien lähestyessä.

Toivottavasti uusi, entistä kattavampi sisältömme saa innostunutta kuhinaa myös äänestäjiin. Haluamme vaalikeväänä avoimesti kertoa kannatusmittaustemme julkaisusta. Seuraavat kannatuslukemat julkaisemme 7. helmikuuta, 7. maaliskuuta, 29. maaliskuuta ja 11. huhtikuuta.

Lisää aiheesta:

Analyysi: Jännittävä kisa vaalipiirien viimeisistä paikoista ratkaisee eduskuntavaalien voittajat ja häviäjät

Ylen puoluekannatusmittaus: Perussuomalaisille iso nousu, kokoomus kirii SDP:tä