"Nuorisotyön saunanlaude" saapui Kemiin – Walkers-auto on nuorten oma kohtaamispaikka

Walkers-autot ovat pyörien päällä liikkuvia nuorten kohtaamispaikkoja, joiden tavoitteena on liikkua siellä missä nuoretkin.

nuoret
Kemin kaupungin nuoriso-ohjaaja Hanne-Maari Korhonen (vas.) ja Walkers-toimintavastaava Minna Lahtela.
Kemin kaupungin nuoriso-ohjaaja Hanne-Maari Korhonen (vas.) ja Walkers-toimintavastaava Minna Lahtela.Risto Koskinen / Yle

Matkailuautosta liikkuvaksi nuorten kohtaamispaikaksi muunnettu Walkers-auto (siirryt toiseen palveluun) eli Wauto aloittaa toiminnan Kemissä perjantaina.

Wauton tarkoituksena on tarjota nuorille lämmin ajanviettopaikka. Tarjolla on muun muassa ilmaista kahvia ja korttipelejä. Tarvittaessa nuori saa myös syvällisempää keskusteluseuraa, tukea ja ohjausta.

– Tämä auto on saanut lempinimen "Nuorisotyön saunanlaude". Nyt lähdemme etsimään ja löytämään kemiläisiä nuoria eli ajetaan sinne, missä heitä on. Me käydään tyhjentämässä markettien tuulikaappeja ja pyritään julkisiin ja puolijulkisiin tiloihin, missä nuoret oleskelee, hymyilee Aseman Lapset ry:n Walkers-toimintavastaava Minna Lahtela.

Walkers-auton edessä oleva ovenmatto.
Risto Koskinen / Yle

Auton reitti muotoutuu kauden aikana sen mukaan, mihin nuoret Wautoa toivovat.

– Pyrimme tavoittamaan sellaisia nuoria, jotka eivät syystä tai toisesta ole löytäneet tietään nuorisotiloille. Kemissä on myös alueita, joilla nuorisotiloja ei ole toiminnassa, joten Wautolla pyritään kattamaan myös näitä alueita, kertoo Hanne-Maari Korhonen, Kemin kaupungin nuorisotyöstä.

Walkers-auto on varusteltu erityisesti Pohjois-Suomen tarpeisiin. Ennen Kemiin saapumistaan auto on liikkunut Kittilässä, Oulussa, Sodankylässä ja saamelaisten kotiseutualueella.

– Kokemukset Lapin alueella ovat olleet huikeita. Nuoret ovat selkeästi nauttineet Wauton ja turvallisten aikuisten läsnäolosta kotikulmillaan, iloitsee Aseman Lapset ry:n Wauto-koordinaattori Niilo Karjalainen.

Walkers-auto.
Juttuseuran lisäksi auto tarjoaa nuorille ilmaista kahvia ja sisätiloissa voi pelata erilaisia pelejä.Risto Koskinen / Yle

Wautolla myös yli kuntarajojen?

Leijonaksikin nimetty auto on yksi neljästä eri puolilla Suomea liikkuvista Walkers-autoista. Se kiertää Kemissä huhtikuun loppuun asti. Todennäköisesti auto vierailee kevään aikana myös Keminmaassa ja Torniossa.

– Se on ehdottomasti mahdollista. Kemistä liikkuu nuoria Keminmaahan ja Tornioon sekä päinvastoin niin pyrimme tavoittamaan kaikki nuoret jollain asteella, sanoo Hanne-Maari Korhonen.

Ennaltaehkäisevää nuorisotyötä

Walkers-toiminta on Aseman Lapset ry:ssä kehitettyä ennaltaehkäisevää nuorisotyötä, joka perustuu vapaaehtoisten aikuisten antamaan aikaan ja läsnäoloon.

Wauto-toiminta on osa Aseman Lapset ry:n Walkers On Wheels -hanketta. Hanke on rahoitettu veikkausvoittovaroin opetus- ja kulttuuriministeriön erityisavustuksella. Yksi autoista on hankittu Suomen Lions-liiton keräystuotoilla ja yksi Eevi ja Eemil Tannisen säätiön rahoituksella.