PTT: Vuokralaisten tulojen kasvu ei kohta enää riitä kattamaan vuokrien nousua – asuntojen hinnat nousevat jyrkimmin tutuilla alueilla

Asuntolainojen korot nousevat ja asuntojen rakentaminen vähenee.

asunnot
Kerrostalon neljäs kerros
Henrietta Hassinen / Yle

Vuokralla asuminen yleistyy koko maassa siitäkin huolimatta, että omistusasuminen on edelleen edullisempaa, todetaan Pellervon taloustutkimuksen tuoreessa asuntomarkkinaennusteessa.

PTT:n mukaan viimeisten kymmenen vuoden aikana vuokra-asuntokuntien määrä on lisääntynyt selvästi nopeammin kuin omistusasujien. Ennusteessa arvioidaan, että vuokra-asumisen suosio kasvaa edelleen, jopa vuosikymmeniä.

Vuokra-asuminen yleistyy varsinkin suurissa kaupungeissa. Helsingissä vuokralla asuvien kotitalouksien määrä ylitti omistusasujien määrän jo vuonna 2012. Lähivuosina sama tapahtuu myös Tampereella ja Turussa, todetaan PTT:n ennusteessa.

Omistusasunto ei kiinnosta entiseen tapaan

Vuokra-asumisen suosion taustalla on useita syitä, ja trendi on ollut sama monissa muissakin Euroopan maissa.

PTT arvioi taustalla olevan kaupungistumiseen liittyvät tekijät: vuokra-asuntoja on tarjolla ja niissä on valinnanvaraa, suhtautuminen asumiseen on muuttunut ja omistusasuntojen hinnat ovat nousseet kasvukeskuksissa, eli vuokra-asunto on pakon sanelema.

Kerrostalojen rakentaminen on kiihtynyt vuodesta 2010 alkaen ja yhä useampi asunto päätyy sijoittajien omistukseen. Markkinoille on tullut myös ulkomaisia sijoittajia. Vuokra-asumisen tarjontaa on lisännyt sekin, että sijoittajat ostavat myös vanhoja asuntoja.

Tilastografiikka
Mikko Airikka | Yle

Kaupungistuminen lisää vuokra-asuntojen kysyntää, sillä kasvukeskuksiin muuttaville vuokra-asunto on helppo, turvallinen ja joustava valinta. Moni haluaa asua kaupungin sykkeessä lähellä kahviloita ja ravintoloita.

– Pääkaupunkiseudulla ja Tampereella halutaan keskusta-alueille, vaikka työpaikka sijaitsisi keskustan ulkopuolella, sanoo PTT:n ekonomisti Lauri Vuori tiedotteessa.

Vuokra-asunto on myös joustava ratkaisu työelämän koventuneisiin vaatimuksiin, sillä työtilanne voi muuttua nopeastikin. Lisäksi omistusasunto ei ole enää yhtä tärkeä nuorille kuin se on vanhemmille ikäpolville.

Omistusasuntojen hinta on merkittävä tekijä vuokra-asumisen suosiossa. Halutuimmilla asuinalueilla hintataso on niin kova, että moni ei pysty sieltä asuntoa hankkimaan.

Pääkaupunkiseudulla ja Tampereella asuntojen hinnat ovat nousseet selvästi tuloja nopeammin. Sama kehitys jatkuu PTT:n ennusteen mukaan tänä vuonna.

Ketkä asuvat vuokralla?

Yleisimmin vuokralla asuvat pienituloiset taloudet, joissa on yksi tai kaksi alle 35-vuotiasta.

Lisäksi yksinhuoltajataloudet ja yksin asuvat, yli 35-vuotiaat asuvat usein vuokralla. Vuokra-asuntomarkkinoille on myös vuoden 2011 jälkeen tullut pareja, joilla on alle kouluikäisiä lapsia. Muutoin lapsiperheet suosivat omistusasuntoa.

PTT:n selvityksen mukaan vuokra-asuntojen kysyntään on vaikuttanut myös se, että ensiasuntojen ostajien määrä on vähentynyt ja keski-ikä noussut.

Vuokra-asuminen keskittyy matalimpaan tuloviidennekseen, jonka tulot ovat viime vuosina nousseet suhteellisen hitaasti. Samalla vuokrakulut ovat kasvaneet suhteessa tuloihin.

Vuokrat vievät yhä isomman osan tuloista

Vapaarahoitteiset vuokrat ovat nousseet tällä vuosikymmenellä selvästi asuntojen hintoja ja muita kuluttajahintoja nopeammin. Vuoden 2016 jälkeen vuokrien nousu on rauhoittunut hieman.

Viime vuonna vapaarahoitteiset vuokrat nousivat 1,6 prosenttia. Tänä vuonna PTT ennustaa vuokrien nousevan 1,8 prosenttia. Vuokrien nousu on edelleen nopeinta pääkaupunkiseudulla ja Tampereella, missä myös asuntojen hinnat nousevat vuokriakin nopeammin.

Vapaarahoitteisten vuokrien osuus käytettävissä oleviin tuloihin nähden on kasvanut tuntuvasti koko maassa, ja vuokralla olevat kotitaloudet ovat joutuneet tinkimään neliöistä. Esimerkiksi Helsingissä, Jyväskylässä ja Tampereella vuokrien suhde tuloihin on hieman yli kolmanneksen.

Sama kehitys jatkuu, sillä tänä vuonna vuokra haukkaa tuloista vielä enemmän. PTT:n arvion mukaan vuokralaisten tulojen kasvu ei riitä kattamaan vuokrien nousua.

Valtion lainoittamien ARA-asuntojen vuokrat nousivat myös rajusti vuosikymmenen alussa, mutta sittemmin nousu on lieventynyt. Tällä hetkellä ARA-vuokrat ovat vain pääkaupunkiseudulla oleellisesti vapaarahoitteisia edullisemmat.

Tilastografiikka
Mikko Airikka | Yle

Asuntosijoittamiseen liittyy riskejä

PTT arvioi, että uusien asuntojen suuri määrä tasaa asuntojen ja vuokrien hintapaineita. Hiljentyneestä rakentamisesta huolimatta PTT laskee, että uusia asuntoja valmistuu jatkossakin enemmän kuin 2000-luvulla keskimäärin.

Markkinat pysyvät vakaina, jos rakentaminen on vilkasta. PTT:n mukaan tämä edellyttää riittävästi tontteja, kaupunki-infran rakentamista sekä maankäytön ja rakentamisen sääntelyn järkevöittämistä.

Suomen vuokra-asuntomarkkinoita PTT pitää toimivina mutta varoittaa asuntosijoittamiseen liittyvistä uhista, sillä vakaa kehitys voisi häiriintyä, jos sijoittajat yhtäkkiä vetäytyisivät asuntomarkkinoilta.

Korot nousevat, samoin neliöhinnat

PTT ennustaa asuntomarkkinoilla alueellisten erojen kasvavan edelleen. Kaupungistumisen vuoksi erityisesti pääkaupunkiseudulla ja Tampereella asuntojen hintojen nousu jatkuu, mutta joillakin alueilla hinnat voivat laskeakin.

Koko maassa vanhojen kerrostalojen hinnat nousevat 1,2 prosenttia eli saman verran kuin viime vuonna. Tampereella asuntojen hintojen PTT arvioi nousevan 3,2 prosenttia. Myös pääkaupunkiseudulla nousu on yli kolme prosenttia. Muissa kaupungeissa nousu jää kahteen prosenttiin tai sen alle.

Asuntotuotannon huippu on PTT:n mukaan saavutettu ja asunnoille myönnetyt rakennusluvat ovat laskussa.

Uusien asuntolainojen keskikorko oli viime vuonna 0,76 prosenttia. Tänä vuonna vastaava luku on PTT:n mukaan 1,25 prosenttia.

Lue lisää:

Vanhojen asuntojen kauppa hyytymässä – alan konkarikin ihmeissään: "Kyllä siellä on mysteeriä taustalla"

Analyysi: Rakennusfirmoilta satelee tulosvaroituksia ja kurssit tippuvat kuin kivi – miten hurja buumi päättyy?