1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Loppi

Ministeriö toppuuttelee jälleen yksityisten lääkäriketjujen laajennusintoa – tyrmää Pihlajalinnan terveysasemahankkeen Lopella

Pihlajalinna halusi laajentaa Hattulan Terveyden palveluja Lopelle. Ei käy, sanoo sosiaali- ja terveysministeriö. Tämä ei ole ensi kerta, kun ministeriö on joutunut toppuuttelemaan yksityisten laajennusintoa.

Kuva: AP Graphics Bank

Yksityinen sosiaali- ja terveyspalvelujen tuottaja Pihlajalinna ilmoitti maanantaina perustavansa Kanta-Hämeeseen Lopelle terveysaseman, jossa tarjottaisiin julkisen perusterveydenhuollon palveluja. Loppilaiset saisivat palveluja, kun ilmoittautuisivat Pihlajalinnan Hattulan terveysaseman asiakkaiksi.

Sosiaali- ja terveysministeriön neuvotteleva virkamies Maria Porko sanoo, että toiminta ei ole tällä tavalla mahdollista.

– Kun Pihlajalinna tekisi toimintaa Lopen yksikössä ikään kuin Hattulan kunnan nimissä ja kunnan kanssa tehdyn ostopalvelusopimuksen perusteella, syntyisi tilanne, jossa julkista terveydenhuoltoa tarjottaisiin toisen kunnan alueella. Näiden tietojen perusteella mitä tapauksesta on saatu, on kyse toiminnasta, joka ei olisi mahdollista.

Kunta ei voi mennä toisen tontille

Porko vertaa tapausta Siikalatvan ja Oulun tapaukseen, vaikka Hattulan kunta ei ole suoraan mukana uudessa terveysasemahankkeessa. Mehiläinen aikoi perustaa Ouluun Siikalatvan terveysaseman etäpisteen. STM ja valtionvarainministeriö kuitenkin torppasivat suunnitelman lainvastaisena.

Kunta ei voi tarjota julkista terveydenhuoltoa toisen kunnan alueella ilman yhteistoimintasopimusta. Hattulan kunta ei ole tehnyt sopimusta sivutoimipisteen perustamisesta Lopen kunnan kanssa.

– Pihlajalinna voi yksikössään Lopella tarjota yksityisenä toimijana yksityisellä rahalla kenelle vain palveluja. Pihlajalinna voi myös mainostaa Hattulan palvelua ulkopuolisille, mutta silloin käytetään valinnanvapautta ja valitaan koko Hattulan palvelu, muistuttaa Porko.

Maria Porko on neuvotellut Hattulan kunnan ja Pihlajalinnan edustajien kanssa asiasta puhelimitse. Lisäksi Riihimäellä järjestettiin tänään aamupäivällä osapuolten neuvottelu, jossa mukana olivat edustajat Pihlajalinnasta, Hattulan kunnasta ja Riihimäen seudun terveyskeskuskuntayhtymästä.

Lopen asukkaille perusterveyspalveluja tällä hetkellä tarjoavan Riihimäen seudun terveyskeskuksen kuntayhtymän johto arvioi tuoreeltaan, että Pihlajalinnan terveysasema saattaa olla lainvastainen.

Vaihdos tarkoittaisi hammaslääkäri- ja neuvolamatkan pitenemistä

Tarkoitus oli, että loppilaiset voisivat valita terveysasemapalveluiden tuottajaksi Hattulan Terveyden. Näin he saisivat lääkärin ja sairaanhoitajan, fysioterapeutin, psykiatrisen sairaanhoitajan ja geriatrian erikoislääkärin vastaanottopalveluita Lopella.

Myös laboratoriopalvelut sekä etälääkäri- ja hoitajapalvelut olisivat kuntalaisten käytettävissä. Muut palvelut olisi tuotettu Hattulassa ja Hämeenlinnassa.

Neuvola- ja kuntoutuspalvelut sekä hammashoito toimivat Hattulassa. Jos siis loppilainen käyttäisi valinnanvapauttaan ottaen Hattulan kunnan terveyskeskuksen (eli Pihlajalinnan) perusterveydenhuollon palvelujen tuottajakseen, hänen olisi jatkossa mentävä hammaslääkäriin tai neuvolaan Hattulaan. Valinnanvapauden nojalla ei voi valita vain joitain perusterveydenhuollon palveluja, vaan valinta tehdään kaikki tai ei mitään -periaatteella.

Asiakas maksaisi palveluista Hattulan asiakasmaksuhinnaston mukaisesti. Valinta ei koske koulu- ja opiskeluterveydenhuoltoa, kotisairaanhoitoa eikä pitkäaikaista laitoshoitoa.

Hattulalle koko hanke tuli yllätyksenä

Hattulan kunnanjohtaja Katariina Koivisto kuuli Pihlajalinnan Loppi-hankkeesta ensi kertaa maanantaina, kun yhtiö julkisti aikeensa. Kunta ei ole ollut hankkeesta tietoinen. Koiviston, perusturvajohtaja Anitta Leinosen ja hallintoylilääkäri Kai Vesterisen tiedotteessa alleviivataan, että Hattulan kunta ei ole perustamassa Lopen kuntaan terveysasemaa.

– Hattulan kunnan tavoite on nyt ja tulevaisuudessa turvata hattulalaisten perusterveydenhuollon palvelut Hattulassa. Pihlajalinnan täytyy neuvotella meidän kanssamme asiasta, sillä kyllähän tämäntyyppisestä ratkaisusta tulisi meille kustannuksia, arvioi Koivisto Ylelle.

Hausjärvi ja Loppi menettivät omat julkiset lääkäripäivystyksensä keväällä 2016. Lopella joukko ihmisiä keräsi nimiä adressiin lääkärin saamiseksi takaisin kuntaan. Tarjolle saatiin etälääkärin palvelut keväällä 2017.

Hattula puolestaan on ulkoistanut koko perus- ja työterveydenhuoltonsa Pihlajalinnalle.

Päivitetty 9.1.2019 kello 18.26: Täsmennetty tietoja Maria Porkon ja muiden asianosaisten neuvottelusta. Toisin kuin jutussa aiemmin kerrottiin, Porko ei ollut läsnä osapuolten tapaamisessa, vaan on neuvotellut puhelimitse Hattulan kunnan ja Pihlajalinnan edustajien kanssa.