1. yle.fi
  2. Uutiset

Talousvaikeuksiin voi nyt hakea apua vaikka toiselta puolelta maata – velkaneuvonta siirtyi kunnilta oikeusaputoimistoihin

Muutos voi madaltaa avun hakemisen kynnystä.

velkaneuvonta
Kolikoita kädellä.
Henrietta Hassinen / Yle

Talous- ja velkaneuvonta on vuoden alusta siirtynyt kunnilta oikeusaputoimistoihin. Muutoksella halutaan yhdenmukaistaa kansalaisten saamia palveluja. Tavoitteena on myös lisätä sähköisten ja etäpalvelujen käyttöä.

– Ajatuksena on, että asiakkaat saisivat neuvoja videoyhteydellä kotikoneelle tai älylaitteelle, johtava julkinen oikeusasvustaja Matti Paldanius Lapin oikeusaputoimistosta sanoo.

Suurin muutos asiakkaille kuitenkin on, että he voivat kääntyä minkä tahansa oikeusaputoimiston puoleen Suomessa. Tähän asti asiat on pitänyt hoitaa oman kotikunnan velkaneuvonnassa. Paldanius arvioi, että muutos voi madaltaa avun hakemisen kynnystä.

– Monelle asiakkaalle asiointi omassa kunnassa on jonkinlainen kynnys. Siellä voi olla tuttuja, ei välttämättä velkaneuvonnassa, mutta naapurivirastoissa. Ei välttämättä haluta antaa ulospäin kuvaa, että olisi tällaisen palvelun tarpeessa, Paldanius sanoo.

Jonotusajat kohtuullisiksi

Paldanius arvelee, että kuntarajojen poistuminen vaikuttaa myös töiden tasaisempaan jakaantumiseen. Samalla se ehkäisee pitkien jonotusaikojen syntymistä.

– Esimerkiksi Lapin toimiston sisällä saadaan varmasti jaettua asiakkaita paremmin, kun kuntarajat ovat poistuneet. Jos vaikka Rovaniemellä tuntuu olevan ruuhkaa, niin töitä voidaan jakaa muihin toimipaikkoihin ja näin tasata työmäärää.

Kemissä, Rovaniemellä ja Sodankylässä talous- ja velkaneuvonta on jo muuttanut oikeusaputoimiston tiloihin. Kemijärvellä muutto on edessä helmikuussa ja Torniossa myöhemmässä vaiheessa.

Lue seuraavaksi