Analyysi: Jännittävä kisa vaalipiirien viimeisistä paikoista ratkaisee eduskuntavaalien voittajat ja häviäjät

Ensi kevään eduskuntavaalien lähitaistelut käydään vaalipiireissä.

puolueiden kannatus
Puolueiden puheenjohtajia Maaseudun Tulevaisuuden ja MTK:n ilmastoaiheissa vaalitentissä Helsingissä 9. tammikuuta.
Vaalien alla puoluejohtajat juoksevat vaalitentistä toiseen. Kuvassa puolueiden edustajia Maaseudun Tulevaisuuden ja MTK:n ilmastoaiheisessa tentissä 9. tammikuuta Helsingissä.Markku Ulander / Lehtikuva

Eduskuntavaaleihin on aikaa alle sata päivää. Puoluetoimistoissa vietetään unettomia öitä, kun puoluepomot miettivät, millä taktiikalla oma puolue nostetaan vaalivoittoon.

Pääministerikisaan suurimpien puolueiden puheenjohtajat ponnistavat tällä kertaa omilta tukialueiltaan. Maakunnista valittujen puoluejohtajien muuttoliikettä äänestäjien perässä etelän rintamaille ei ole nyt näkynyt.

Pääministeri, keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä päätti pysyä Oulun vaalipiirissä, ja kokoomusjohtaja, valtiovarainministeri Petteri Orpo valitsi Varsinais-Suomen, vaikka molempia houkuteltiin puolueensa vaaliveturiksi Uudenmaan jättivaalipiiriin.

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne on tuttuun tapaan ehdolla Uudellamaalla, mutta Mäntsälästä ponnistava Rinne ei ole välttämättä edes SDP:n äänikuningas Uudellamaalla. Vihreiden pätkäpuheenjohtaja Pekka Haavisto on arponut nykyisen vaalipiirinsä Helsingin ja vihreille haasteellisen Uudenmaan välillä.

Viimeiset paikat pienillä eroilla

Eduskuntavaalien tulos ratkaistaan kolmentoista vaalipiirin sisäisissä taistoissa, joissa menestyksen ratkaisevat valtakunnallisten tuulten lisäksi paikalliset vaalikysymykset ja ehdokasasettelun onnistuminen.

Taloustutkimuksen Ylelle tekemä laskelma eduskuntapaikkojen jakautumisesta kertoo, että vaalipiirien viimeisistä paikoista on jälleen luvassa tiukka kisa.

Vaalipiireissä puolueiden välillä käytävän äänikisan kireyttä kuvaa se, että viime eduskuntavaaleissa Keski-Suomen vaalipiirissä vasemmistoliiton paikka jäi vajaan neljänkymmenen äänen päähän. Keskustan Petri Honkonen oli silloin viimeinen, onnekas läpimenijä.

Kevään 2015 eduskuntavaaleissa keskusta onnistui viemään puolet vaalipiirien viimeisistä kansanedustajan paikoista. Oppositiosta takaisin valtaan kivunnut keskusta keräsi noin 21 prosentin ääniosuudellaan peräti 49 kansanedustajan paikkaa.

Keskustan koriin ropisi silloin viimeinen paikka Hämeen, Kaakkois-Suomen, Savo-Karjalan, Keski-Suomen, Oulun ja Lapin vaalipiireistä. Lisäpaikka oli lähellä myös Pirkanmaan ja Vaasan vaalipiireissä.

Paikkamäärä ratkaisee vallan jaossa

Paikkamäärällä viime eduskuntavaalien kakkoseksi yltänyt perussuomalaiset vei vaalipiirin viimeisen paikan Helsingissä, Pirkanmaalla ja Vaasassa.

Perussuomalaisten ja kokoomuksen kisa toiseksi suurimman puolueen asemasta ratkesi Helsingin vaalipiirissä, missä perussuomalaisten Mika Raatikainen meni viimeisenä läpi ja kokoomuksen Terhi Koulumies oli ensimmäinen putoaja.

Kokoomus olisi tarvinnut Helsingissä lisäpaikkaan runsaat 1 300 ääntä. Lapissa kokoomus olisi vajaalla 700 lisä-äänellä nipistänyt yhden paikan keskustalta.

Vaalien jälkeen yhden paikan ero perussuomalaisten hyväksi näkyi siinä, että hallitusneuvotteluissa peruspomo Timo Soini sai valita salkkunsa ennen kokoomusjohtaja Alexander Stubbia ja perussuomalaisten Maria Lohela nousi eduskunnan puhemieheksi.

Neljä vuotta sitten vasemmistoliiton vaalitappiota pehmensivät Varsinais-Suomen ja Satakunnan viimeiset paikat. RKP otti viimeisen paikan Uudellamaalla.

SDP kärkkyy vaaleissa jättipottia

Viime eduskuntavaaleissa ennätyksellisen heikon vaalituloksen tehnyt SDP ei saanut yhtään vaalipiirien viimeistä paikkaa. SDP:n 16,5 prosentin ääniosuus riitti 34 edustajan paikkaan. Lisäpaikka oli lähellä Hämeessä, Satakunnassa ja Oulun vaalipiirissä.

Taloustutkimuksen Ylelle tekemän laskelman mukaan nykyisestä oppositiosta SDP ja vihreät ovat lisäämässä merkittävästi eduskuntapaikkojensa määrää.

Vihreät sai viime eduskuntavaaleissa 8,5 prosentin ääniosuudellaan 15 kansanedustajaa. Viimeisen puolen vuoden aikana vihreiden kannatus on liikkunut keskimäärin vajaan 13 prosentin lukemissa, mikä voisi tuoda vaalituloksena jopa kymmenen lisäpaikkaa.

SDP:n kannatus on lähennellyt 22 prosentin lukemia. Taloustutkimuksen vaalipiirikohtaisen laskelman mukaan SDP saisi näillä luvuilla seuraavaan eduskuntaan 47 paikkaa.

Vaalipiirikohtaisessa laskelmassa SDP kärkkyisi lisäpaikkoja vielä Uudenmaan, Varsinais-Suomen, Hämeen, Pirkanmaan ja Kaakkois-Suomen vaalipiireissä. Vihreät taistelee viimeisestä paikasta Helsingissä ja Satakunnassa.

Keskusta keikkuu veitsen terällä

Hallitusvastuussa kannatustaan kuluttanut pääministeripuolue keskusta hakee eduskuntavaaleista torjuntavoittoa.

Lähtökohdat ovat kuitenkin vaikeat, sillä viimeksi keskustalla oli onnea vaalipiirien viimeisten paikkojen jaossa, ja viime kuukausina keskustan kannatus on ollut alamaissa myös puolueen perinteisillä vahvoilla alueilla Itä- ja Pohjois-Suomessa.

Eteläisestä Suomesta valtaosan äänistään keräävä kokoomus näyttäisi keräävän hallituspullasta rusinat.

Valtiovarainministeri Orpon johdolla kokoomus on noussut edellisen kokoomusjohtajan Alexander Stubbin nimiin kirjatusta kevään 2015 eduskuntavaalitappiosta.

Pienpuolueet potkivat kokoomuksen nilkoille

Kokoomukselle pääministerikisassa menestymisen kannalta ratkaisevaa on, miten puolue pärjää Uudenmaan ja Helsingin vaalipiirien kiivaissa taistoissa.

Taloustutkimus jakaa sekä Helsingin että Uudenmaan viimeisen paikan kokoomukselle. Kuuden kuukauden kannatuskyselyjen pohjalta tehdyssä laskelmassa pienpuolueet jäävät ilman eduskuntapaikkaa, mutta yllätysvalmiit ryhmät panostavat erityisesti Uudellemaalle, missä eduskuntapaikan saa jo alle kolmen prosentin ääniosuudella.

Hallituspuolue siniset luottaa Uudellamaalla puolustusministeri Jussi Niinistön suosioon ja ulkoministeri Timo Soinin mahdolliseen vetoapuun.

Myös viime vaaleissa kokoomuksen listalta eduskuntaan valitun Harry Harkimon Liike Nyt potkii ennen kaikkea juuri kokoomuksen nilkoille.

Helsingissä yhtä paikkaa kärkkyy neljän pienpuolueen vaaliliitto, jossa ovat mukana feministit, liberaalit, piraatit ja eläinoikeuspuolue. Taloustutkimuksen laskelmassa vaaliliittoja ei ole otettu huomioon.

Lue myös:

Ylen puoluekannatusmittaus: Perussuomalaisille iso nousu, kokoomus kirii SDP:tä

Ylen puoluekannatusmittaus: Miten suomalaiset äänestäisivät, jos vaalit pidettäisiin nyt?

Toimittajalta: Miksi uudistimme puoluekannatusuutisoinnin vaalivuoden alkuun?