Herätys: Suosituimpien puolueiden kisa kiristyy, Trump marssi ulos muurineuvotteluista, lumisateet tietävät huonoa keliä pohjoiseen

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Aamukooste
Jussi Halla-aho
Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-ahoHenrietta Hassinen / Yle

Ylen kannatusmittaus: Perussuomalaisille iso nousu

puoluekannatusgrafiikka
Yle Uutisgrafiikka

Perussuomalaiset on Ylen tuoreen puoluekannatusmittauksen suurin nousija. Puolueen kannatus on 10,2 prosenttia eli 2,1 prosenttiyksikköä edellistä mittausta korkeampi. Kahden suosituimman puolueen, SDP:n ja kokoomuksen, kisa kiristyy: SDP:n kannatus laski 21,2:een ja kokoomuksen nousi 19,6 prosenttiin. Keskustan kannatus laski 16,1 prosenttiin. Vihreiden nousu taittui, kannatus on 13,6 prosenttia. Ylen mittaus arvioi nyt myös eduskunnan paikkajakoa.

Trump käveli kiukkuisena ulos muurineuvotteluista

Chuck Schumer ja Nancy Pelosi tiedotustilaisuudessa Donald Trumpin kanssa käytyjen neuvottelujen jälkeen Valkoisessa talossa keskiviikkona.
Demokraattijohtajat Chuck Schumer ja Nancy Pelosi tiedotustilaisuudessa Donald Trumpin kanssa käytyjen neuvottelujen jälkeen Valkoisessa talossa keskiviikkona. Shawn Thew / EPA

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump käveli kimpaantuneena ulos demokraattipuolueen edustajien kanssa käydyistä neuvotteluista. Niissä oli tarkoitus löytää ratkaisu siihen, miten voitaisiin avata osittain suljettu valtionhallinto. Demokraatit eivät olleet hyväksyneet Trumpin ehdottamaa rahoitusta Meksikon muurille. Senaatin demokraattijohtaja Chuck Schumer kertoi CNN:n mukaan presidentin vain nousseen ylös ja kävelleen pois. Keskustelujen tyssäämisen myötä valtionhallinnon osittainen kiinniolo jatkuu nyt 19:ttä päivää.

Kim lupailee positiivisia tuloksia seuraavasta Trump-tapaamisesta

Kim Jong-un ja Donald Trump huippukokouksessa Singaporessa kesäkuussa 2018.
Kim Jong-un ja Donald Trump tapasivat huippukokouksessa Singaporessa kesäkuussa 2018.KCNA / EPA

Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un lupaa seuraavan tapaamisensa Donald Trumpin kanssa johtavan tuloksiin, jotka miellyttävät kansainvälistä yhteisöä. Kim on vieraillut Pekingissä tapaamassa Kiinan presidenttiä Xi Jinpingiä. Xin mukaan Kiina tukee Pohjois-Korean ja Yhdysvaltain toista tapaamista, ja hän toivoo osapuolten löytävän yhteisen sävelen.

Kuljettajalla riittää käsiteltävää yli 30-metrisessä jättirekassa

Rekka puukuormassa
Yle

Jättirekka on yllättävän vakaa ajettava, sanoo 32-metristä ja 92-tonnista puunkuljetusrekkaa ajava Antti Kosonen. Suomen teillä huristaa tällä hetkellä noin 20 yli 76-tonnista rekkaa. Suuren kulkuneuvon hallitseminen vaatii kuljettajalta aiempaa enemmän ennakointia ja ajattelua, Kosonen summaa.

Keli muuttuu erittäin huonoksi pohjoisessa

torstain sääkartta
Yle

Lumisadealue saapuu lännestä Lappiin, ja samalla tuuli voimistuu. Lunta tulee ajoittain sakeasti, ja ajokeli on jopa erittäin huono, kertoo Ylen meteorologi Seija Paasonen. Voimassa olevat varoitukset löydät Ilmatieteen laitoksen verkkosivuilta (siirryt toiseen palveluun).

Iltaa kohti sadealue yltää myös länteen ja kulkee ensi yön aikana Etelä- ja Itä-Suomen yli kaakkoon. Lounaistuuli voimistuu merialueilla enimmillään myrskylukemiin. Lue lisää säästä Ylen sääsivuilta.