Media: Yhdysvaltain apulaisoikeusministeri Rod Rosenstein luopuu virastaan

Rosenstein on suojellut Venäjä-tutkintaa johtavaa erikoissyyttäjää Robert Muelleria.

Rod Rosenstein
Yhdysvaltain apulaisulkoministeri Rod Rosenstein tyrmää The New York Timesin tiedot, jonka mukaan hän olisi halunnut saada Trump erotetuksi perustuslain 25. lisäyksen mukaisella menetelmällä.
Yhdysvaltain apulaisoikeusministeri Rod Rosenstein on joutunut kestämään presidentin sekä republikaaniedustajien painostusta Venäjä-tutkinnan rajoittamiseksi..EPA

Yhdysvaltain apulaisoikeusministeri Rod Rosenstein aikoo luopua virastaan sen jälkeen, kun uudeksi oikeusministeriksi oletetun William Barrin nimitys on vahvistettu. Asiasta kertoivat yhdysvaltalaiset tiedotusvälineet keskiviikkona.

Rosenstein on suojellut Venäjä-tutkintaa johtavaa erikoissyyttäjää Robert Muelleria Valkoisen talon ja republikaanien hyökkäyksiltä. Jos tieto Rosensteinin virasta luopumisesta pitää paikkansa, se tapahtuu samaan aikaan, kun Mueller keskittyy yhä enemmän presidentti Donald Trumpiin ja tämän lähipiiriin.

Rosenstein nimitti toukokuussa 2017 Muellerin johtamaan puolueetonta tutkimusta Venäjän mahdollisesta sekaantumisesta Yhdysvaltain vuoden 2016 presidentinvaaleihin sekä mahdollisista kytköksistä Trumpin vaalikampanjan ja Venäjän välillä.

Muellerin nimityksestä lähtien Rosenstein on joutunut kestämään presidentin sekä republikaaniedustajien painostusta Venäjä-tutkinnan rajoittamiseksi.

– Tiedän apulaisoikeusministerin aina suunnitelleen pysyvänsä virassa noin kaksi vuotta. Hän haluaa olla auttamassa siirtymäaikana, sanoi Valkoisen talon tiedottaja Sarah Sanders keskiviikkona.

Yhdysvaltain mediatietojen mukaan Rosenstein ei ole päättänyt luopumispäivää, vaan hän odottaa Barrin asettumista oikeusministeriöön. Barr on senaatin oikeuskomitean kuultavana ensi viikolla.

Edellisen oikeusministerin Jeff Sessionsin presidentti Trump painosti eroamaan marraskuussa.