Italian Salvini etsii EU-vaaleihin liittolaisia käynnistämään "eurooppalaista kevättä"

Oikeistopopulistisen La Lega -puolueen johtaja Matteo Salvini haluaa ryhmittymän Saksa-Ranska -akselia vastaan.

eurovaalit
Puoluejohtaja Matteo Salvini puhuu La Legan puolukokouksessa Italian Bergamossa.
Puoluejohtaja Matteo Salvini etsii hengenheimolaisia eurooppalaiseen liittoumaan.Paolo Magni / EPA

Italian sisäministeri Matteo Salvini vieraili keskiviikkona Puolassa hankkimassa tukea EU-kriittiselle liittoumalle kevään europarlamenttivaalien alla. Häntä isännöi Laki ja oikeus -puolueen sisäministeri Joachim Brudzinski, joka osoitti Salvinin toiveille vastakaikua.

Salvinin mukaan Puolan ja Italian pitäisi sysätä liikkeelle "eurooppalainen kevät" . Se voisi hänen mukaansa murtaa Saksa-Ranska -akselin keskustaoikeistolaisen valta-aseman Euroopassa.

Salvinin johtama maahanmuuttovastainen ja EU-kriittinen La Lega -puolue on hallitusvallassa kasvattanut suosiotaan. Myös Puolan valtaa pitävä Laki ja oikeus suhtautuu kriittisesti EU:hun.

Molemmilla mailla on ollut riitaa EU:n kanssa: Italialla löyhästä budjettikurista ja Puolalla oikeusvaltion säilymisestä.

Salvini korosti Puolassa, että eurooppalaiset arvot pitää nostaa uudestaan kunniaan.

Salvinin kelkkaan ovat lähteneet Ranskan Marine Le Penin johtama äärioikeistolainen Kansallinen liittouma ja Hollannin Vapauspuolue. Salvini haluaisi mukaan konservatiivisempia voimia kuten Laki ja oikeus -puolueen.

Populistit hajonneet moniin ryhmiin

Oikeistopopulististen puolueiden aiemmat yritykset muodostaa laajoja liittoumia Euroopan parlamenttiin eivät ole onnistuneet. Puolueilla on ollut keskenään liian erilaisia tavoitteita ja näkemyksiä sekä liian vähän kompromissihalua. Puolueet ovat sirpaloituneet useisiin eri ryhmiin.

Eroja on myös Puolan ja Italian välillä. Salvini on esimerkiksi vaatinut EU:ta lopettamaan Venäjän-vastaiset pakotteet kun taas puolalaispoliitikot haluavat pitää sanktiot voimassa ja tuntevat syvää epäluottamuista Venäjään.

Laki ja Oikeus -puolue taipui myös EU:n tahdon mukaisesti muuttamaan päätöstä, joka oli ajamassa korkeimman oikeuden tuomareita eläkkeelle ja vaaransi oikeuslaitoksen riipumattomuuden.

Lähteet: Reuters, AFP