Trump käveli kiukkuisena ulos muurineuvotteluista

Demokraatit tyrmäsivät presidentin vaatimukset.

Donald Trump
Donald Trump saapumassa Yhdysvaltain kongressiin Washingtonissa 9. tammikuuta.
Donald Trump saapumassa Yhdysvaltain kongressiin Washingtonissa 9. tammikuuta.Michael Reynolds / EPA

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump käveli kimmastuneensa ulos demokraattipuolueen edustajien kanssa käydyistä neuvotteluista.

Trump tapasi keskiviikkona edustajainhuoneen puhemiehen Nancy Pelosin ja demokraattijohtajan Chuck Schumerin. Tapaamisen lopputuloksen myötä Yhdysvaltain valtionhallinnon osittainen kiinniolo jatkuu nyt 19:ttä päivää.

Trump luonnehti Twitterissä neuvotteluja ajanhukaksi.

Demokraatit eivät olleet hyväksyneet Trumpin ehdottamaa rahoitusta Meksikon muurille. Senaatin demokraattijohtaja Schumer kertoi CNN:n mukaan presidentin vain nousseen ylös ja kävelleen pois.

– Hän kysyi puhemies Pelosilta "oletteko yhtä mieltä kanssani muurista", johon Pelosi vastasi ei. Sitten hän vain sanoi, ettei meillä ole mitään puhuttavaa ja käveli pois.

Schumer kertoi Trumpin myös hakanneen kättänsä pöytää ennen poistumistaan neuvotteluista.

Trump piti viime yönä ensimmäisen Oval Office -puheensa kansakunnalle "humanitaarisesta ja turvallisuuskriisistä etelärajalla".

Yle uutisten Yhdysvaltain-kirjeenvaihtajan Paula Vilén analysoi, että puheen tavoite oli selvä: kuvailla tilanne etelärajalla niin kiireelliseksi ja Yhdysvaltain turvallisuutta uhkaavaksi, että jopa hallinnon osittainen sulkeminen on sen vuoksi perusteltua.

Demokraatit tyrmäsivät keskiviikkona Trumpin vaatimukset Meksikon rajalle rakennettavasta muurista. Heidän mielestä presidentti Trump yrittää puheillaan siirtolaistulvasta ja huumekuolemista masinoida kriisitunnelmaa.

– [Trump] on juuri käyttänyt virkahuonettaan kriisin tehtailemiseen, pelon levittämiseen ja harhauttaakseen huomion pois oman hallintonsa sekasorrosta, Schumer muotoili.

Nancy Pelosi muistutti muurikiistan pitävän´Yhdysvaltain hallinnon osittain lamaantuneena. Pelosi sanoi, että Trump on päättänyt pitää kansakunnan terveys-, turvallisuus- ja hyvinvointipalveluita panttivankinaan.

Lue myös:

Demokraatit tyrmäävät Trumpin vaatimukset, uutistoimistoilta faktantarkastusta

Analyysi: Neljä havaintoa Donald Trumpin muuripuheesta

Lähteet: STT, AFP, CNN