1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. sosiaali- ja terveyspalvelut

Essotessa yli puolet työntekijöistä on kohdannut asiakkaan uhkaa tai väkivaltaa

Turvallisuuspäällikön mukaan väkivaltatilanteiden määrää lisää muistisairaiden ja päihdeasiakkaiden määrän kasvu.

sosiaali- ja terveyspalvelut
Miehen käsi nyrkissä.
Tiina Jutila / Yle

Etelä-Savon sote-kuntayhtymä Essotessa yli puolet työntekijöistä on kokenut töissä väkivaltaa tai uhkatilanteita.

Viime vuoden lopulla tehdyn henkilöstökyselyn mukaan asiakkaan aiheuttamaan väkivalta- tai uhkatilanteeseen on joutunut 58 prosenttia Essoten työntekijöistä.

Essoten turvallisuuspäällikkönä pitkään työskennellyt Jukka Aho sanoo, että väkivaltatilanteiden määrä on vuosi vuodelta kasvanut hiljalleen. Viime vuonna Essoten työntekijät tekivät työnantajalleen 2 768 ilmoitusta väkivaltatilanteista.

Aho arvioi, että lähemmäs puolet työntekijöiden kohtaamasta väkivallasta on henkistä väkivaltaa. Viime aikoina vakavimmat tilanteet, joissa asiakkaat käyttivät fyysistä väkivaltaa, olivat lyömistä, potkimista tai raapimista.

Vanhusten ja muistisairaiden potilaiden määrän kasvu lisää väkivaltatilanteiden määrää.

– Sairauden edetessä osalla potilaista ilmenee hoitotoimenpiteiden aikana väkivaltaista käyttäytymistä, Aho sanoo.

Toinen syy väkivaltatilanteiden lisääntymiseen on päihteiden käytön lisääntyminen.

Asiakkaan tekemää seksuaalista häirintää kertoi kokeneensa 17 prosenttia Essoten työntekijöistä. Ahon mukaan monet näistäkin tapauksista liittyvät muistisairaiden potilaiden hoitotilanteisiin.

Sote-kuntayhtymässä on jatkuvia koulutuksia väkivaltatilanteiden varalta. Lisäksi Essotessa aloittaa helmikuun alussa puolipäiväisesti työskentelevä kouluttaja, jonka tehtävänä on viedä eteenpäin uhka- ja väkivaltatilanteiden ennaltaehkäisyyn tarkoitettua AVEKKI-toimintamallia.

Essotesta arvioidaan kuntayhtymän lukujen noudattelevan muiden vastaavien organisaatioiden vastauksia.

Essoten Mitä kuuluu? -kyselyyn vastasi viime vuoden loppupuolella lähes 2 800 Essoten työntekijää ja vastausprosentti oli 78. Kyselyn järjesti Työterveyslaitos, ja siihen osallistui Suomesta useita sairaanhoitopiirejä ja sote-kuntayhtymiä.

Lue seuraavaksi