Asuntojen hinnat laskivat Rovaniemellä

Hintojen odotetaan kääntyvän nousuun kuluvana vuonna, ennustaa Pellervon taloustutkimus PTT.

Vilkas uusien kerrostalojen rakentaminen on vaikuttanut vanhojen asuntojen hintoihin Rovaniemellä. Kuva: Tiina Jutila / Yle

Vanhojen kerrostaloasuntojen hinnat laskivat Rovaniemellä viime vuonna keskimäärin 1,5 prosenttia, kertoo Pellervon taloustutkimus PTT. PTT:n ekonomisti Lauri Vuori selittää hintojen painumista muun muassa vuosittaisella vaihtelulla.

– Tarkempaa selitystä on vaikea sanoa. Joissakin muissakin keskisuurissa kaupungeissa hinnat laskivat. Rovaniemellä asuntojen hintojen nousu on ollut vahvempaa pitkällä ajalla. Siitä ei nyt pitäisi olla suurempaa huolta, kun tarkastelee pidemmällä ajanjaksolla hintojen kehitystä, Vuori sanoo.

Yksi vanhojen kerrostaloasuntojen hintoja painanut tekijä on vilkas uusien kerrostalojen rakentaminen. Rovaniemellä uusia kerrostaloja on rakennettu runsaasti jo useamman vuoden ajan.

– Ilman uudistuotantoa vanhojen kerrostaloasuntojen hintojen nousu olisi ollut hieman nopeampaa.

Uusi nousu

PTT ennustaa, että Rovaniemen asuntojen hinnat kääntyvät nousuun kuluvan vuoden aikana. Hintojen ennustetaan kohoavan Lapin pääkaupungissa 1,5 prosenttia.

– Rovaniemi kuuluu maakunnan keskuskaupunkeihin, minne luonnollista kysyntää kohdistuu. Asukkaiden tulojen ja työllisyyden kehitys on sellaista, että se tukee asuntojen hintojen nousua, Vuori kertoo.

Koko maassa vanhojen kerrostaloasuntojen hinnat nousivat viime vuonna 1,2 prosenttia. PTT ennustaa saman suuruista nousua myös alkaneelle vuodelle. Eniten, yli kolme prosenttia, asunnot kallistuivat pääkaupunkiseudulla ja Tampereella.

Tiistaina Suomen Kiinteistönvälitysliiton ennuste kertoi, että sijoitusasuntojen kysyntä olisi hiipumassa Rovaniemellä.