Eduskunnassa ihmeteltiin, jääkö sotesta vain yksityisiä suosiva leikkauslaki voimaan – Ministeri puolusti: Leikkausmääriin ei isoja muutoksia

Oppositio moitti myös hallituksen toista uutta esitystä terveyskeskusten asiakasmaksujen jatkosta.

Kyselytunti (Eduskunta)
Kuvassa Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko.
Martti Kainulainen / Lehtikuva

Eduskunta jatkoi hallituksen leikkauslakiesityksen moittimista vuoden ensimmäisellä eduskunnan kyselytunnilla. Koko oppositiosta, mutta myös hallitusriveistä kummeksuttiin sitä, miten hallituksen esitys suosii yksityistä terveysbisnestä.

Oppositiosta kummeksuttiin erityisesti esityksen kohtaa, jonka mukaan esitys ei saa lisätä yksityisten yritysten menoja uudistuksen yhteydessä. Keskustelun aloittanut sosiaalidemokraattien Antti Lindtmanin mukaan uudistuksen takuumiehinä ovat veronmaksajat, kun ongelmissa potilaat siirretään viime kädessä julkiseen hoitoon.

Hallitus puolusti edelleen esitystään perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikon (kesk.) suulla. Potilaat voidaan jo nyt Saarikon mukaan siirtää ongelmatapauksissa julkiseen hoitoon, mutta toimintaa ei ole tarkasti säädelty.

Lue aiempi juttu aiheesta:

Yksityiset terveysfirmat saamassa lisää tilaa kiireettömissä leikkauksissa – Oppositio poltti päreensä: "Kaverikapitalismin huipentuma"

Eduskunnassa ihmeteltiin yllättyneinä, miksi hallitus tuo esityksen leikkauslaista samalla, kun historiallisen laajaa sote-uudistusta käsitellään kiireellä valmiiksi vaalikauden loppuvaiheissa. Asiaa kysyi myös hallituksen riveistä keskustan terveysalan asiantuntija Pekka Puska. Sote-pakettia pitkään käsitellyt, perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Krista Kiuru (sdp) halusi hallitukselta vastausta siihen, aikooko hallitus saada lain vielä ennen vaalikauden loppua läpi eduskunnasta.

Ministeri Saarikko ei vastannut kysymykseen, vaan korosti, että lakiesityksellä tullaan myös rajoittamaan yksityistä leikkaustoimintaa.

– Tämän esityksen myötä tulee käymään niin, että on myös yksityistä leikkaustoimintaa, jota tämä tulee rajoittamaan, suorastaan lopettamaan, ministeri Saarikko vastasi.

Hallituksen esitys ei suoraan liity sote-lakipakettiin, vaan on erillinen terveydenhoitolain muutos. Sen ei arvioida lisäävän merkittävästi leikkausten määriä, mahdollisesti vain niiden tekijät muuttuvat.

Oppositiosta perussuomalaisten Arja Juvosen suulla vaadittiin yksityisiltä myös kattavampia vakuutuksia, joista korvattaisiin mahdolliset leikkauksissa tapahtuvat komplikaatiot. Hallitus ei vastannut kysymykseen.

Oppositiosta haluja asiakasmaksuista eroon

Oppositio esitti vihreiden ja vasemmistoliiton nimissä myös kritiikkiä toiselle eilen eduskuntaan tuodulle esitykselle. Esityksellä kumottaisiin nykyinen terveydenhuollon asiakasmaksulaki.

Vasemmistoliiton Li Anderssonin mukaan esitys heikentää entisestään erityisesti vähävaraisten ikäihmisten mahdollisuuksia käyttää terveyspalveluita.

– Esitys tulee nostamaan monien suomalaisten terveyskeskusten käyntimaksuja jopa sadoilla euroilla vuodessa, Andersson arvioi.

Vihreistä tehtiin Touko Aallon suulla hallitukselle esitys asiakasmaksujen poistosta kokonaan.

Ministeri Saarikko myönsi, että asiakasmaksut ovat olleet joillekin este käyttää terveyspalveluita. Kyse on Saarikon mukaan ollut rahapulasta.

– Maksuttomuutta on arvioitu ja voidaan nähdä, että sillä olisi vaikutusta hoitoon hakeutumisessa. Itse ajattelen vain hoitajamaksujen osalta, maksuttomuudessa olisi puolensa. Katseeni tässä kohdistuu sitten valtiovarainministeriön suuntaan, ministeri Saarikko vastasi.

Asiakasmaksuilla on kerätty valtion kassaan noin 90 miljoonaa euroa vuosittain.

Ylen puoluekannatusmittaus: Perussuomalaisille iso nousu, kokoomus kirii SDP:tä

Yksityiset terveysfirmat saamassa lisää tilaa kiireettömissä leikkauksissa – Oppositio poltti päreensä: "Kaverikapitalismin huipentuma" Mielenosoitusten ilmoitusajan pidentäminen 24 tuntiin epäilytti yhä kansanedustajia – Osa ihmetteli, miksei lisättäisi poliisin resursseja

Nykyisellä eduskunnalla edessään ruuhkainen ja hikinen loppukiri – sote- ja maakuntauudistuksen kohtalo yhä auki, tiedustelulakeja rukataan vielä valiokunnissa

Perustuslakivaliokunnan piinaviikot – Viisi pointtia plus bonuspointti: Kaatuuko sote vai eikö se kaadu?

Pian saat nauttia täysimittaisesta eduskunnan kyselytunnista televisiossa ja netissä