1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tiemaksut

Moni suomalaisautoilija saa Ruotsista turhan ruuhkamaksun – syynä voi olla sää, tekniikka tai sekaannus

Ruotsista lähetetyt virheelliset ruuhkamaksulaskut ovat Autoliiton mukaan valitettavan yleisiä.

Tiemaksut
Lasku ruuhkamaksusta
Ari Vihanta / Yle

Hiljattain suomalaiset paloautot ovat saaneet ruuhkamaksulappuja Ruotsista, vaikka eivät ole siellä olleet.

Samoin käy muillekin autoille: Autoliitto saa säännöllisesti yhteydenottoja autoilijoilta, jotka ovat saaneet Ruotsista aiheettoman ruuhkamaksun.

– Joka kuukausi tulee muutama yhteydenotto. Määrä on pysynyt samana jo vuosia. Tarkkaa määrää emme tiedä, koska ei jokainen laskun saanut välttämättä ota meihin tai mihinkään muuallekaan yhteyttä, Autoliiton matkailupäällikkö Susanna Suokonautio-Hynninen sanoo.

Ruotsin Kuljetushallituksen laskutuksen ja ruuhkamaksujen perimisen hoitaa EPASS24. Palveluneuvoja Risto Kauton mukaan joulun tienoilla on tullut lukuisia soittoja virheellisistä ruuhkamaksuista.

Virheellisistä laskuista voi kysyä yrityksen Suomen tukipuhelimessa +358 (0)942 450 800.

Tekniikka ei ole erehtymätöntä

Ruotsi perii ruuhkaveroa Tukholmassa ja Göteborgissa sekä niin sanottuja siltamaksuja eli infrastruktuurimaksuja Sundsvallissa ja Motalassa. Summat ovat pieniä, joitakin euroja.

Kun auto ajaa tietulliaseman ohi, kamera kuvaa rekisteritunnuksen. Tunnistamisen jälkeen lasku lähetetään automaattisesti auton omistajalle.

Myös ulkomailla rekisteröityjen ajoneuvojen on maksettava Ruotsissa ruuhkaveroa.

– Tekniikka ei ole erehtymätöntä. Huono sää vaikuttaa kuvan laatuun. Joskus rekisterikilpi voi olla likainen tai tunnistuksessa sekoitetaan, että ruotsalaisen auton rekisteriä luullaankin suomalaisiseksi kilveksi, kertoo palveluneuvoja Risto Kautto.

Hoitamaton lasku päätyy ulosottoon

Matkailupäällikkö Susanna Suokonautio-Hynninen Autoliitosta neuvoo maksamaan virheellisen laskun eräpäivään mennessä.

– Muistutusmaksu on kaupunkialueelta heti noin 50 euroa. Vaikka ruuhkamaksu-lasku on yleensä vain pari, kolme euroa, kannattaa oikaisu hakea ja saada rahansa takaisin, vaikka pienistä summista puhutaankin.

Saman neuvon antaa myös palveluneuvoja Risto Kautto. Tukholman ja Göteborgin ruuhkaverojen lisäksi myös siltamaksut kasvavat muistutusten myötä, ensimmäisellä muistutuksella noin 30 euroa ja toisella noin 50 euroa.

– Oikaisupyyntö ei ehdi käsittelyyn ennen eräpäivää. Yleensä käsittelyyn menee vähintään 3-4 viikkoa, usein kauemminkin, Kautto kertoo.

Päätös lähetetään postitse. Jos se on myönteinen eli Ruotsin Kuljetushallitus on todennut ruuhkamaksun aiheettomaksi, rahat palautetaan maksajan tilille.

Huonoin vaihtoehto palveluneuvojan mukaan on olla tekemättä mitään, koska hoitamaton lasku päätyy lopulta ulosottoon.

Keski-Pohjanmaan ja Pietarsaaren alueen pelastuslaitoksen saaman ruuhkaverolaskun loppusumma on 2,14 euroa. Automaattinen kameravalvonta oli kuvannut kokkolalaisen paloauton ruuhkamaksujen tarkastuspisteellä marraskuussa 2018.

Paitsi että ei ollut. Säiliöauto oli koko marraskuun Kokkolassa.

– Näyttövelvollisuus on valitettavasti laskun saajalla, joten on laitettava oikaisuvaatimus mahdollisimman hyvillä dokumenteilla Ruotsiin. Paljon aivan turhaa työtä, sanoo pelastusjohtaja Jaakko Pukkinen.