1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tuberkuloosi

Ammattikorkeakoulun opiskelijalla todettu tarttuva keuhkotuberkuloosi Lappeenrannassa

Keuhkoturberkuloosi todettiin Saimaan ammattikorkeakoulun opiskelijalla. Tartunnalle altistuneita on noin 50.

Saimia liittyy osaksi LAB-ammattikorkeakoulua. Kuva: Mikko Savolainen / Yle

Imatralla ja Lappeenrannassa toimivan Saimaan ammattikorkeakoulun tekniikan alan opiskelijalla on todettu tarttuva keuhkotuberkuloosi.

Kyseessä on alle 30-vuotias opiskelija, joka ei ole syntyjään kantasuomalainen.

– Hän on sairaalahoidossa, ja lääkitys on tehonnut hyvin, kertoo Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri Eksoten tartuntataudeista vastaava ylilääkäri Sami Raasakka.

Terveysviranomaiset aloittivat Lappeenrannassa nopeasti toimet mahdollisten tartuntojen selvittämiseksi, jotta tuberkuloosin leviäminen voidaan estää.

Tuberkuloosille ajanjaksolla 1.9.2018–11.12.2018 altistuneet opiskelijat ja työntekijät on kartoitettu, ja heidät on kutsuttu tarvittaviin tutkimuksiin. Tartunnalle altistuneita on noin 50.

– Tutkimuksiin kuuluu keuhkokuvaus ja nuorimmilta otetaan lisäksi verikoe, kertoo Raasakka.

Asiasta on lähetty tiedote samalla kampuksella toimivien Saimaan ammattikorkeakoulun ja Lappeenrannan-Lahden teknillisen yliopiston opiskelijoille ja henkilökunnalle.

Tuberkuloosi paranee pitkällä antibioottikuurilla

Tuberkuloosi on hengitysteitse tarttuva sairaus, joka paranee hyvin lääkityksellä. Hoitoon kuuluu vähintään puolen vuoden mittainen antibioottikuuri.

Tauti tarttuu vain pisaratartuntana.

– Tauti voi olla oireettomana elimistössä jopa vuosikymmeniä, ja pullahtaa esiin, kun elimistön puolustuskyky jostain syystä häiriintyy, sanooRaasakka.

Keuhkotuberkuloosin tärkein oire on yli kolme viikkoa kestävä yskä, johon voi liittyä limaisuutta. Lisäksi voi esiintyä väsymystä, ruokahaluttomuutta, laihtumista, yöhikoilua, hengenahdistusta, kuumeilua ja veriyskää.

Muiden elinten tuberkuloosissa voi olla osittain samoja yleisoireita sekä kyseisen elimen ja sen toimintaan liittyviä oireita.

Suomessa todetaan vuosittain runsaat 200 uutta tuberkuloositapausta, joista alle kolmasosa on ympäristölleen tartunnanvaarallisia.

Etelä-Karjalassa tavataan vuosittain 6–8 tuberkuloositapausta, joista vain osa on ollut tarttuvia.

Otsikkoa korjattu 10.1.2019 kello 14.43: tarttuva tuberkuloosi. Otsikossa luki aiemmin tartuttava tuberkuloosi.