Kainuussa koetaan koulukiusaamista vähiten koko maassa – kaupungin omaa Sopu-ohjelmaa kiitetään Kajaanissa

Kiusaamista ehkäistään Kajaanissa omalla ohjelmalla, joka alkaa lasten tunne- ja vuorovaikutustaitojen opettamisesta.

Kajaani
Lehtikankaan monitoimitalo
Lehtikankaan koulu on mukana Kajaanin Sopu-ohjelmassa.Niko Mannonen / Yle

Koulukiusaamista kokeneiden määrä on Kainuussa koko maan alhaisin THL:n kouluterveyskyselyn perusteella.

Kajaanin perusopetuksen tulosalueen johtaja Päivi Rissasen mukaan Sopu-ohjelmaa on Kajaanissa kiittäminen kouluterveyskyselyn hyvistä luvuista.

Kajaanissa kehitetyn Sopu-ohjelman nimi tulee sanoista sovitaan puhumalla. Järjestelmää käytetään koko kaupungissa Kajaanin lyseota lukuunottamatta.

Lehtikankaan koulun apulaisrehtori Liisa Halonen on ollut Sopu-työryhmän puheenjohtajana. Hänen mukaansa kaupungissa koettiin uudistamisen tarvetta ja kiva-ohjelma muuttui maksulliseksi.

– Nykyinen sopu-ohjelma uudistuu koko ajan ja on siten ajan hermoilla. Haluamme, että kiusaamisen vastainen toiminta on systemaattista ja jatkuvaa. Kaikki lähtee koulun yhteishengestä ja ilmapiiristä, Halonen kertoo.

4. ja 5. -luokkalaisista, sekä 8. ja 9. -luokkalaisista vain hieman yli 3 prosenttia kokee kiusaamista kerran viikossa. Myös lukiolaisten ja erityisesti ammattikoululaisten osalta tilanne näyttää Kainuussa todella hyvältä.

– Oppilaiden tunne- ja vuorovaikutustaitojen kehittäminen, sekä sosiaaliset taidot ovat tärkeitä osia ohjelmassa. Painotamme ennaltaehkäisyä, mutta myös puutumme tapauksiin varhaisessa vaiheessa, Halonen sanoo.

Lähetä meille kysymys (siirryt toiseen palveluun), jos haluat osallistua kanssamme juttujen tekemiseen!