Euroopan autoteollisuudessa myllertää – Ford ja Jaguar sanovat irti tuhansia työntekijöitä

Kysynnän muutokset, Kiinan kasvun hidastuminen ja brexit pakottavat muutoksiin.

autoteollisuus
Fordin työntekijöitä Valencian tehtaalla Espanjassa helmikuussa 2015.
Fordin työntekijöitä Valencian tehtaalla Espanjassa helmikuussa 2015.Kai Försterling / EPA

Ford on aloittanut neuvottelut tuhansien työntekijöiden irtisanomiseksi eri puolilla Eurooppaa sijaitsevissa tuotantolaitoksissaan. Yhtiö aikoo myös irtautua kannattamattomilta markkinoilta ja sulkea tappiota tekeviä tuotantolinjojaan tavoitteenaan nostaa liikevoitto 6 prosenttiin Euroopassa.

Yhtiö kertoo suunnitelmistaan lehdistötiedotteessa (siirryt toiseen palveluun), jossa se sanoo muun muassa lopettavansa automaattivaihteistojen valmistuksen Ranskan Bordeaux'ssa, ottavansa Venäjän yksikkönsä kokonaisudesaan tarkasteluun ja yhdistävänsä toimintojaan Britanniassa.

– Ryhdymme päättäväisiin toimiin Fordin toimintojen uudistamiseksi Euroopassa, Euroopan alueesta vastaava johtaja Steven Armstrong.

Armstrong ei tarkenna irtisanottavien määrää, mutta sanoo sen olevan tuhansissa. Lopulinen määrä selviää ammattiliittojen kanssa käytävien neuvottelujen jälkeen. Fordin palveluksessa Euroopassa on 53 000 työntekijää.

Kiina ja brexit painavat Jaguaria

Brittimedia raportoi, että Britanniassa Jaguar Land Rover -autovalmistaja myös aikoo ilmoittaa isoista irtisanomisista. Britannian yleisradioyhtiön BBC: mukaan (siirryt toiseen palveluun) luksusautovalmistaja ilmoittaa 5 000 työntekijää koskevista leikkauksista.

Torstai-iltapäivänä yhtiö vahvisti, että irtisanottavien tarkka määrä on 4 500.

Irtisanomiset koskisivat markkinointi-, johto- ja hallintotehtäviä. Yhtiö työllistää 44 000 ihmistä Britanniassa.

Luksusautoja valmistavan yhtiön omistaja on intialainen Tata. Irtisanomiset liittyvät Tatan viime vuonna julkaisemaan saneeraussuunnitelmaan. Luksusautojen valmistuksen kannattavuutta syövät sen mukaan kysynnän hiipuminen Kiinassa, Britannian EU-eron luoma epävarmuus ja Euroopan kiristyvät päästövaatimukset.

Lähteet: AP, Reuters