Siivittääkö henkilökohtainen päästökauppa Lahden Euroopan vihreäksi pääkaupungiksi?

Kisan voitto mennyt kaksi kertaa sivu suun, mutta nyt kaupunki on panostanut muun muassa lobbaukseen.

ympäristöpolitiikka
Kymijärven voimala.
Kivihiilen käyttö Lahti Energian Kymijärven voimalaitoksissa loppuu tänä keväänä. Heikki Kiseleff / Yle

Euroopan unionin vihreä pääkaupunki 2021 -tittelistä kilpailevat finalistit julkistetaan huhtikuussa.

Lahti on kisassa mukana nyt kolmatta ja näillä näkymin viimeistä kertaa.

– Tämä on iso resursointi, emmekä voi joka vuosi olla mukana. Kun tätä tehdään täysillä kun tehdään, ajattelemme että jossain on se maali. Palkinto on tuotava nyt tällä viimeisellä kierroksella, sanoo Lahden ympäristöjohtaja Saara Vauramo.

Hakuprosessi maksaa Lahdelle muutamia kymmeniä tuhansia euroja, kuitenkin alle 50 000 euroa.

Kilpailussa vertaillaan yli 100 000 asukkaan kaupunkien kestävän kehityksen toimintaa ja tavoitteita 12 osa-alueella.

– Meidät tunnetaan aika hyvin jätealan osaamisesta ja käsittelystä sekä vesiensuojelusta. Uusi kiinnostava asia on henkilökohtainen päästökauppa eli lahtelaisten mahdollisuus vähentää päästöjään uuden sovelluksen kautta.

Kännykkäsovellus tulee testiryhmän käyttöön huhtikuussa. Varsinainen käyttö alkaa syksyllä.

Lahti lobbaa laajalla rintamalla

Lahtelaiset vierailivat hiljattain Oslossa, joka on vihreä pääkaupunki tänä vuonna. Ensi vuonna vuorossa on Lissabon. Kisan voitto on toistaiseksi kiertänyt Suomen.

– Kisaan vaikuttaa tosi paljon kaupungin maantieteellinen sijainti ja geopolitikka. Halutaan painottaa, että eri puolilta Eurooppaa valitaan kaupunkeja vuoron perään. Tapasimme Oslossa kisan tuomareita , sanoo ympäristöjohtaja Saara Vauramo.

Vuoden 2021 vihreä pääkaupunki -kisassa kovia ehdokkaita ovat esimerkiksi Unkarin pääkaupunki Budapest ja Lillen kaupunki Ranskassa.

Lahden ympäristöjohtaja Saara Vauramo
Ympäristöjohtaja Saara Vauramo uskoo, että Lahden ympäristöratkaisuilla on varmasti käyttöä muissakin vastaavan kokoisissa Euroopan kaupungeissa. Petri Niemi/Yle

Ainakin lobbaustyössä ja verkostojen hyödyntämisessä on Lahdessa laitettu aiempaa isompi vaihde päälle. Lähestyvät eduskuntavaalitkin on otettu huomioon.

– Haluamme tuoda vahvasti esiin Lahtea Suomen ympäristöpääkaupunkina. Olemme yhteyksissä muun muassa puolueiden johtajiin. Ehkä saamme jopa tulevaan hallitusohjelmaan viittauksen, että Lahden kanssa tehdään ympäristöasioita kumppanuusyhteistyössä.

Vaikka Lahti luottaa ympäristöosaamiseensa, kisahistoriasta löytyy kaupunkeja, jotka ovat kolmasti hakeneet ja jääneet joka kerta ilman palkintoa.

– Osallistumisesta on ollut ja on jatkossakin joka tapauksessa hyötyä. Lahti on tullut jo tutuksi ympäristöalan piireissä ja hakeminen kertoo kaupunkimme kunnianhimon tasosta. Kilpailu tuo meille myös erilaisia rahoitusmahdollisuuksia esimerkiksi ympäristötutkimukseemme, joka on vahvasti kasvamassa.

Lahden ympäristöjohtaja Saara Vauramon haastattelu Yle Areenassa.