Ainakin 100 000 ihmistä joutuu muuttamaan matkasuunnitelmiaan, kun metro seisahtuu viikonlopuksi – tilalla suhaa 80 bussia

Vanhan metrolinjan asetinlaite vaihdetaan uuteen, minkä vuoksi metrojunat eivät aja viikonlopun aikana lainkaan Lauttasaaresta itään.

metro
Tyhjä Siilitien metroaema Helsingissä.
Siilitien metroasema tyhjeni asiakkaista lakon takia 2. helmikuuta 2018.Timo Korhonen / AOP

Viikonlopun katkos metroliikenteessä mietitytti Kampissa liikkuneita matkustajia jo torstaina.

– Saaren Facebook-ryhmässä on jonkin verran spekuloitu, että miten katkos vaikuttaa ja miten pääsee vaikkapa lastenvaunujen tai pyörätuolin kanssa ryysiksessä liikkumaan, Lauttasaaressa asuva Annina pohti.

– Mistä liput ostetaan ja missä ne dösäpysäkit on, liikkuminen ei saisi olla ainakaan kovin paljon vaikeampaa kuin normaalisti, huolehti puolestaan helsinkiläinen Janne.

Metro lakkaa jo perjantaina kello 18 liikennöimästä Itäkeskuksesta Mellunmäkeen ja Vuosaareen. Lauantaina ja sunnuntaina poikki on koko vanhan metron osuus Lauttasaaresta itään. Poikkeustilanne johtuu asetinlaitteen vaihtotöistä.

Metron tilalla suhaa 80 bussia

Metroliikenne pyritään viikonlopun aikana korvaamaan ylimääräisillä busseilla ja raitioliikenteellä.

– Kapasiteetti ei tietenkään ole sama kuin metrolla, mutta katko ajoittuu viikonloppuun, jolloin ihmisillä on ehkä arkipäiviä enemmän valinnanvaraa liikennevälineiden ja reittien suhteen, HSL:n joukkoliikennesuunnittelija Petri Nissinen toteaa.

Korvaavat bussit liikennöivät ajankohdasta riippuen 5-10 minuutin vuorovälein. Lippu sekä bussiin että raitiovaunuun kannattaa ostaa etukäteen. Metroa korvaaviin busseihin saa nousta voimassa olevan lipun kanssa myös keskiovista.

Busseissa saattaa ajoittain olla matkustajia ruuhkaksi asti ja HSL kehottaakin ihmisiä varamaan matkoihin ylimääräistä aikaa ja kärsivällisyyttä.

Lastenvaunujen, rollaattorin tai pyörätuolin kanssa ei välttämättä mahdu heti kyytiin ja polkupyörää ei korvaaviin busseihin tai raitiovaunuihin saa viedä ollenkaan. Metro alkaa liikennöidä normaalisti jälleen maanantaina 14.1.

Idän bussiralli näkyy keskustan liikenteessä

Metron seisahtuminen tuo siis Helsingin keskustaan tavallista enemmän bussiliikennettä.

Perjantai-iltana matkan Itäkeskuksesta Mellunmäkeen korvaa bussilinja 99MX ja Vuosaareen linja 99VX. Linjojen liikennöinti alkaa noin klo 17:30 ja ne kulkevat lähelle puolta yötä.

Lauantaina ja sunnuntaina metroa korvaa kolme erilaista bussivuoroa 99B, 99M ja 99V. Bussit pysähtyvät erikseen merkityillä korvaavan liikenteen pysäkeillä. Myös Lauttasaaren bussilinjat 20, 21 ja 21B korvataan viikonloppuna linjoilla 20X ja 21X.

Ihmisiä nousee raitiovaunuun
Kimmo Hiltunen / Yle

Kantakaupungissa metroa korvaa puolestaan raitiovaunu 11, joka kulkee Salmisaaresta Paavalinkirkolle. Linja käyttää kaikkia reitin varrella olevia pysäkkejä.

Kaikkien korvaavien vuorojen aikataulut voi tarkistaa HSL:n reittioppaasta (siirryt toiseen palveluun).

Uusi asetinlaite vähentää liikennehäiriöitä

Asetinlaite on metroradalla oleva turvalaite, jonka tehtävä on varmistaa junalle turvallinen kulkutie.

Uuden laitteen avulla pystytään entistä paremmin tunnistamaan, missä juna milloinkin on ja välittämään tieto aiempaa nopeammin eteenpäin. Laitteen päivittäminen uuteen voikin helpottaa myös matkustajien arkea.

– Käytännössä matkustajat voivat saada entistä reaaliaikaisempaa tietoa junien aikatauluista ja siitä, missä mikäkin juna liikkuu, sanoo HKL:n infra- ja kalustoyksikön johtaja Artturi Lähdetie.

Asetinlaitteen toimittaa suomalainen yritys Mipro Oy, jonka laite löytyy jo metron läntiseltä osuudelta. Vanhan kantametron puolella on tähän asti ollut Siemensin toimittama laite.

– Näiden kahden välille toteutetun rajapinnan luotettavuus ei ole aina ollut paras mahdollinen. Tästä aiheutuneet häiriöt tulevat jatkossa poistumaan, kun koko metron varrella on yhteneväiset laitteet, sanoo Lähdetie.