1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. musiikki

Ensihaastattelussa Ellips – Elli Haloon sooloprojekti on "musiikkia niille, joilla ei aina mene niin hyvin"

Haloo Helsinki -yhtyeen laulajan soolomusiikki kiinnostaa, sillä hänen keikoilleen on myyty lippuja, vaikka uutta musiikkia ei ole vielä edes kuultu.

Elli Haloon ensihaastattelu soolomuusikkona: "Tämä on musiikkia niille, joilla ei aina mene niin hyvin"
Elli Haloon ensihaastattelu soolomuusikkona: "Tämä on musiikkia niille, joilla ei aina mene niin hyvin"

Tämä on artisti Ellipsin ensimmäinen haastattelu. Elliä hieman jännittää, sillä viimeiset vuodet hän on ollut näissä tilanteissa Elli Haloo ja rinnalla ovat olleet Haloo Helsinki -yhtyeen pojat. Nyt hän puhuu vain omasta puolestaan.

Pari vuotta sitten hän sanoi ääneen pitkään sisällään kasvaneen haaveen. Jos Haloo Helsinki pitää pidemmän tauon, hän haluaa toteuttaa oman sooloprojektinsa.

Viime kesänä bändi ilmoitti jäävänsä tauolle vuoteen 2021 asti. Tuli sopiva hetki Ellipsille.

– Olen voinut tehdä musiikkia ilman paineita siitä, soiko joku kappale radiossa vai ei. Teen ilman kompromisseja juuri sellaista musiikkia, mitä itse haluan.

– Minulla on ollut jo pitkään ajatus, että haluan tehdä omannäköistä ja erilaista juttua, Elli kertoo sooloprojektistaan helsinkiläisellä levytysstudiolla. Kuva: Jouni immonen / Yle

Progerokkimaailma

Elliä ujostutti levy-yhtiön bileissä reilu vuosi sitten. Hän oli juuri saanut kuulla sooloprojektinsa toteutumisesta ja hän tarvitsi sille tuottajan. Laulaja tiesi siihen tasan tarkkaan oikean henkilön. Tuossa hän nyt oli. Voi kunpa hän suostuisi!

Matti Mikkola suostui.

Muusikko on tunnettu Tehosekoitin ja Saimaa-yhtyeistä ja hän säveltänyt musiikkia artisteille kuten Vesala, Kaija Koo ja Vesa-Matti Loiri.

Elli halusi soolotuotannossaan palata omiin nuoruusvuosiinsa, kun hän 15-vuotiaana soitti eri bändeissä ja kiinnostui esimerkiksi Led Zeppelinistä.

– Tiesin, että Matti ymmärtäisi tätä minun progerokkimaailmaani ja sitä vanhanajan soundia. Minun ei tarvitse pelätä sitä, että biisit menisivät jotenkin väärään suuntaan.

– Voin itse paremmin, kun voin tehdä juuri tätä projektia ja musiikkia. Se riittää, että saan niin paljon valoa tästä itseeni. Kuva: Jouni immonen / Yle

Ellipsin ensimmäisessä Maailma on rikki -singlessä sukelletaan toden totta progressiviseen rockiin. Kappaleen kesto on viisi minuuttia ja intro on puolentoista minuutin mittainen. Radiosoittoa varten pituudesta on napsaistu hieman pois.

Muutoin Elli ei ole sooloprojektissaan halunnut kompromisseja tehdä. Ellipsin musiikissa ei kiirehditä säkeistöstä toiseen, vaan välillä musiikin antaa maalailla omiaan.

– Sen pitää olla kunnon jytää ja rokkia. Mä tykkään, että soittimet soi.

Kuka on Ellips?

Herkkä ja vilpitön. Näin Elli kuvaa artistia nimeltä Ellips. Hänen mukaansa eroa Haloo Helsinki -yhtyeen Elli Halooseen ei juuri ole.

– Ellinä pystyn tämän Ellipsin kautta toteuttamaan sitä henkistä hippimaailmaa entistä enemmän. Se tuntuu jotenkin vapauttavalta ja kivalta.

Elli on Haloo Helsingin kappaleiden sanoituksissa käsitellyt myös yhteiskunnallisia asioita. Ellipsin sanoituksissa hän sukeltaa niihin aiheiseen vielä syvemmin. Kaikki ei ole pelkkää menestystä ja hyvinvointia.

– Tämä levy on tehty kaikille niille, joilla ei aina mene niin hyvin ja aina ei jaksa. Olen syvästi ja rehellisesti pureutunut siihen, miltä herkässä päässä voi tuntua tämä maailma.

– Tuottaja Matti Mikkola tajuaa heti, kun sanon, että pistä tähän vähän jotain Pink Floydia. En ole yksin huutelemassa seinille, että miten saan tästä sellaista, mitä päästäni on tulossa. Kuva: Jouni Immonen / Yle

Mutta mistä tulee nimi Ellips?

– Kaikki kutsuvat mua Elliksi. Ellipsi tuli ensimmäisenä mieleen, mutta se on jo suomalainen lauluyhtye. Ellips tuntui kaikkein luontevimmalta. Ellips on soikio ja siihen liittyy kaikki. Onhan siinä tietenkin se lips (huulet), jos joku haluaa sen sieltä kaivaa, muusikko nauraa.

Henkinen harppaus

Sooloprojekti on ollut tänä vuonna 29 vuotta täyttävälle Ellille henkisen kasvun paikka. Hänen on pitänyt todistaa itselleen, että pystyy ja uskaltaa tähän.

Muusikko on joutunut ottamaan vastuuta aivan uudella tavalla. Hän on ollut entistä enemmän mukana esimerkiksi musiikin sovittamisessa.

– Vastuullani on sanoa, kuulostaako joku soundi hyvältä vai huonolta. Se on ollut aluksi tosi omituista ja pelottavaa rohkaistua sanomaan oma mielipiteeni. Kun on opetellut sanomaan, se on tuntunut tosi kivalta.

– En ole vieläkään keksinyt, mikä on elämäntarkoitus, muu kuin kohtaamiset ihmisten välillä. Jos pystyn musiikin kautta kohtaamaan toisen yhtä hullun mielen, niin se on mahtavaa. Kuva: Jouni Immonen / Yle

Haloo Helsinki on yksi Suomen suosituimmista yhtyeistä, mikä on tuonut laulajalle paineita. Elli on jännittänyt, miten hän selviää isoista keikosta. Sooloprojekti tuo sopivan hengähdystauon.

– Mielenterveydelle tekee hyvää palata hetkeksi sinne, että nyt mä teen ihan tätä omaa hippipläjäystä miettimättä kuitenkaan mitään suosiota. Se tekee tosi hyvää.

Tosin sooloartistina joutuu kantamaan vastuun yksin. Elli tulee olemaan julkisuudessa ensimmäistä kertaa yksin. Bändin pojat eivät ole vieressä tukemassa.

– Jos joku biisi on huono, niin koko sormi osoittaa minua. Itkulta ei voi varmasti välttyä. Ainahan negatiiviset palautteet tuntuvat pahalta.

Haastattelua tehdessä Haloo Helsingin pojat eivät vielä olleet kuulleet Ellipsin ensimmäistä kappaletta. He ovat olleet ymmärtäväisiä laulajan sooloprojektiin.

– He ovat aina tunteneet minut sinä hippirokkityttönä, joten eivät he paljon ihmetelleet, kun sanoin, etta haluan tehdä tällaisen omanlaisen projektin. He olivat vain, että go for it!

Tekemisen vimma

Haastattelun loppupuolella Elli pääsee jo vauhtiin. Jännitys on lauennut ja hän elehtii reippaasti käsillään.

Ellips-projektin luomistyö on vielä kesken. Albumi on määrä julkaista huhtikuussa ja tuolloin alkavat myös keikat. Niille hän lähtee viisihenkisen bändin kanssa. Mukana on myös puhaltimia, joita muusikko on aina haaveillut saavansa keikoille mukaan.

Kiinnostus Ellin sooloprojektiin on suurta, sillä keikoille on myyty jo lippuja, vaikka kukaan ei ole kuullut kappaleen kappaletta.

– Olen jo kysynyt, että voiko niitä lippuja palauttaa, että jos ette tykääkään, artisti nauraa.

– Uskon, että sooloprojektini löytävät ne, jotka uskaltavat käsitellä synkkiä ja syviä tuntoja sekä uskaltavat nähdä maailman pahan puolen, mutta myös sen pienen pienen kauniin puolen. Kuva: Jouni Immonen / Yle

Laulajaa jännittää, minkälaisen vastaanoton hänen musiikkinsa saa. Progemusiikilla hän ainakin erottuu naisartisteja pullistelevasta musiikkikentästä.

Keikoilla hän ei aio kuitenkaan himmailla.

– Eletään hetkessä ja välillä se voi mennä jammailuksikin. Sieltä puskevat ulos oikeat tunteet ja aggressiot ja se, miksi musiikki on olemassa. No siksi, että sen pitää tuntua jossain!

– Oishan se siistiä, että sinne eksyisi joitain Wigwam-pappoja paikalle. Se olisi ihanaa, Elli unelmoi.

Sooloprojektissaan Elli haluaa nauttia musiikin, soittamisen ja laulamisen riemusta. Hän kokee samanlaista tekemisen vimmaa kuin 15-vuotiaana rokkityttönä.

– Jos Juice ja Hector olisivat ylpeitä levystä, niin sitten voisin olla onnellinen. Juicelle en voi nyt soittaa, mutta Hectorille voisin lähettää kirjeen.