Lapin matkailu hätyyttelee taas uutta ennätystä – takavuosien kasvuun ei silti ylletä

Tammi-marraskuussa Lapissa kirjattiin rekisteröityjä yöpymisiä runsaat 2,5 miljoonaa, kertoo Tilastokeskus.

Lapin matkailu
Joulupukin Pajakylä Rovaniemellä.
Joulupukin Pajakylä Rovaniemellä on monen Lappiin saapuvan matkailijan kohde.Perttu Ruokangas / Yle

Lapin matkailu jatkoi nousukiitoa marraskuussa. Tilastokeskuksen mukaan yöpymisten määrä Lapin majoitusliikkeissä kasvoi marraskuussa 1,3 prosenttia edellisvuodesta. Lukema on hieman pienempi kuin koko maassa, jossa majoituksia oli 1,5 prosenttia edellisvuotta enemmän.

Kotimaisia matkailijoita vieraili Lapissa viisi prosenttia viime vuotista vähemmän, mutta ulkomaisia vieraita oli seitsemän prosenttia aiempaa enemmän. Eniten Lapissa vieraili brittejä, joiden yöpymiset nousivat yli neljänneksen.

Suhteellisesti eniten yöpymiset kasvoivat Sallassa, Enontekiöllä ja Rovaniemellä. Pelkosenniemellä yöpymiset sen sijaan vähenivät tuntuvasti.

Meneekö ennätys taas rikki?

Tammi-marraskuussa Lapissa kirjattiin rekisteröityjä yöpymisiä runsaat 2,5 miljoonaa, kertoo Tilastokeskus. Se on 2,7 prosenttia edellisvuotta enemmän. Perinteisesti Lapin matkailun vilkkaimman kuukauden eli joulukuun tilastot eivät ole vielä valmistuneet.

– Joulukuu on ollut todella hyvä. Meillehän laskeutui joulukaudella noin 700 tilauslentoa, matkailuasiantuntija Satu Luiro Lapin liitosta sanoo.

Vuonna 2017 rekisteröityjä yöpymisiä oli kaikkiaan 2,9 miljoonaa. Joulukuussa 2017 yöpymisiä oli runsaat 465 000, joten viime vuonna saatettiin yltää edellisen vuoden lukemiin tai jopa sen yli. Se tarkoittaisi siis jälleen uutta ennätystä lappilaisen matkailuelinkeinon historiassa.

Kaikki ei näy tilastoissa

– Lapissa on paljon rekisteröinnin ulkopuolella olevaa majoitusta, jota on arviolta puolet enemmän mitä virallisissa tilastoissa näkyy. Näitä ovat esimerkiksi yksityisten omistamat mökit ja Airbnb-majoitus, Luiro lisää.

Viralliset Lapin matkailun kasvulukemat ovat kuitenkin vaatimattomia, jos niitä vertaa edellisiin vuosiin. Vuonna 2017 rekisteröidyt yöpymiset nousivat yli yhdeksän ja vuonna 2016 jopa runsaat 13 prosenttia.

– Tämä selittyy pitkälti sillä, että lentoliikennekapasiteetti kasvoi kun Lappiin tuli runsaasti lisää suoria lentoyhteyksiä ulkomaille, Luiro sanoo.