Helsingin käräjäoikeus tuomitsi Irakin armeijan sotilaana toimineen miehen sotarikoksesta

Tuomittu oli esitellyt videolla kuolleelta Isis-taistelijalta leikkaamaansa päätä.

Irak
Helsingin käräjäoikeus
Helsingin käräjäoikeus käsittelee tänään syytettä, jonka mukaan mies valmisteli pommi-iskua Helsingin keskustaan.Henrietta Hassinen / Yle

Helsingin käräjäoikeus on tuominnut 41-vuotiaan miehen ehdolliseen vankeuteen sotarikoksesta. Oikeuden mukaan Irakin armeijan sotilaana ollut mies kohteli kuolleiden ihmisten ruumiita halventavasti ja loukkasi heidän kunniaansa Irakissa kevättalvella vuonna 2015.

Kyse oli kahdesta videosta. Toisessa videossa mies leikkaa kuolleen Isisin taistelijan pään ja toisessa hän poseeraa palavien ruumiiden edessä. Molemmista tilanteista oli oikeuden mukaan levitetty kuvamateriaalia Facebookissa.

– Käräjäoikeus toteaa, että miehen suorittama kuolleen taistelijan pään katkaisu, sen kuvaaminen sekä molempien syytteessä tarkoitettujen videoiden sekä valokuvien lataaminen tai latauksen salliminen Facebook-profiiliin (...) loukkaa yleisesti henkilön kunniaa, tuomiossa todetaan.

Mies tuomittiin puolentoista vuoden ehdolliseen vankeuteen.

Mies puolusti pään leikkaamista Isisin julmuudella

Korpraalina Irakin armeijassa palvellut sotilas myönsi oikeudessa leikanneensa kuolleen Isisin taistelijan pään irti ja roikottaneensa päätä kädessään. Tämän jälkeen toinen sotilas oli roikottanut päätä ja tuomittu mies oli näyttänyt voitonmerkkiä, mies kertoi.

Kolmas henkilö on kuvannut tapahtuman. Mies myönsi teollaan loukanneensa kuolleen Isisin taistelijan kunniaa. Miehen mukaan hän ei kuitenkaan ladannut itse tai sallinut muiden ladata kuvamateriaalia Facebookiin.

Hän vetosi oikeudessa myös Isisin julmuuteen ja itse kokemaansa vääryyteen. Miehen mukaan Isis oli kaapannut hänen neljä läheistään.

– Hän oli sotilaana nähnyt kaiken Isisin aiheuttaman tuhon, menetykset ja pelon. Vihollisen pään leikkaus oli Irakissa yleinen tapa ja osoitus sankaruudesta, miehen vastauksessa sanotaan.

Mies kertoi pitäneensä pään leikkaamista normaalina ja sanoi, että video oli esitetty "positiivisessa hengessä". Miehen mukaan armeijan näkökulmasta kyse oli "kansan kannustamisesta".

– Hän oli katkaissut kuolleen henkilön pään hetken mielijohteesta tunnekuohun vallassa armeijakavereiden kannustaessa. Uhri oli ollut itse terroristi ja syyllistynyt paljon vakavampiin tekoihin, mies sanoi.

Kiisti joukko-osastonsa osallistuneen ruumiiden polttamiseen

Mies myönsi, että hänen joukko-osastonsa oli poseerannut palavien ruumiiden edessä. Hän kuitenkin kiisti sen, että olisi osallistunut ruumiiden polttamiseen.

– Kyse oli ollut lentopommituksissa kuolleiden Isisin taistelijoiden ruumiista. Poseeraaminen videolla palavan ruumiin edessä ei ollut rikos. Ruumiit olivat tunnistamattomia, eikä niille ollut tehty mitään, vastauksessa sanotaan.

Käräjäoikeus ei hyväksynyt miehen perusteluja ja katsoi, että hän syyllistyi toiminnassaan rikokseen.

– Isisin paikalliseen väestöön kohdistamien tekojen julmuus (...) ei ole peruste pitää epäinhimillistä ja ihmisarvoa halventavaa kohtelua hyväksyttävänä, tuomiossa sanotaan.